Облаците над петролния пазар се сгъстяват и все повече анализатори прогнозират свиване на търсенето през 2020 година. Въпреки скорошното възстановяване на цените, бързо разпространяващата се епидемия от коронавирус не показва сигнали за отслабване.

И въпреки последните действия на централните банки по света към разхлабване на монетарната политика с цел стимулиране на растежа, затварянето на заводи и ограничаването на пътуванията заради коронавируса ограничиха значително потреблението на суровината.

Според експертите от Goldman Sachs действия от страна на ОПЕК за допълнително ограничаване на добива биха помогнали за нормализирането на пазара по-късно през годината, то към настоящия момент те не биха могли да окажат влияние върху вече натрупаните значителни запаси.

От инвестиционната банка допълнително намалиха прогнозата си за представянето на пазара. Анализаторите смятат, че търсенето ще се свие с допълнителни 15 милиона барела на ден от предходното очакване за растеж от 55 милиона барела дневно и такова от 1,1 милиона барела преди разразяването на епидемията.

"Като се има предвид натиска върху търсенето ние още веднъж занижаваме прогнозата си, като очакваме цената на сорта Brent през април да бъде около 45 долара за барел и да се възстанови до 60 долара за барел до края на годината", посочват от Goldman Sachs.

Ако търсенето на петрол отчете спад през 2020 година, това ще бъде едва четвъртият път, когато това се случва през последните 40 години, пише специализираният сайт OilPrice.

От консултантската компания FGE, специализирана в енергийната индустрия, категорично смятат, че това ще се случи. Те очакват свиване от около 220 000 барела дневно.

В сряда експертите от IHS Markit също излязоха с подобни очаквания. Те смятат, че спад ще има през първото тримесечие с "най-големия обем в историята, изпреварващ дори спадът по време на финансовата криза през 2009 година".

Според компанията пазарът ще се свие с 3,8 милиона барела на ден за първите три месеца на годината. "Никога досега не е отчитан такъв тримесечен спад", посочват още от IHS.

Сега целият пазар следи какво ще решат от ОПЕК по време на срещата си във Виена. Анализаторите смятат, че може да има намаление на добива от между 1 милион и 1,5 милиона барела дневно. Подобно действие ще ограничи свръхпредлагането, но е много неясно дали това ще бъде достатъчно, за да бъде предотвратен поредният спад.