Икономисти, анкетирани от CNBC, решиха да не вярват в "светлото" бъдеще на китайската икономика в средносрочен план, и прогнозираха забавяне на темповете й на развитие. Това стана, независимо от обнадеждаващата икономическа статистика, публикувана от официалните власти в Китай.

"Макар че част от настоящата политическа подкрепа в Китай ще донесе "плодове" за икономиката основно през четвъртото тримесечие на годината, ситуацията с коронавируса вещае предизвикателства през зимата и в началото на 2023 г., а ръстът на износа ще се забави". Това коментира Тао Уанг, главен икономист за Китай в швейцарската инвестиционна банка UBS.

Финансовата институция, като цяло понижи прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай през 2022 г. от 3% на 2,7%. А за 2023 г. понижението на прогнозата е още по-значително - от 5,4% на 4,6%, макар че прогнозата е за по-висок ръст на БВП през следващата година спрямо настоящата.

"Болестта" на световната търговия - има ли лек

"Болестта" на световната търговия - има ли лек

Как се пренастройват веригите за доставки на Европа и САЩ

При това икономистите подчертават, че прогнозата се основава на сравнително оптимистичните предположения, че пазарът на недвижими имоти в Китай скоро ще излезе от кризата, а коронавирусните ограничения ще започнат да отслабват.

Директорът на Economist Intelligence Corporate Network за Китай, Мати Бенкин, на свой ред смята, че китайските власти не полагат достатъчно усилия за стимулиране на икономиката и нейното възстановяване след пандемията.

Анализаторите също така прогнозират и продължаване на отслабването на курса юана спрямо долара, който курс в средата на септември вече падна до най-ниското си ниво за последните две години.

Печалбата на големите китайски компании нарасна едва с 1% - кои са печеливши и губещи

Печалбата на големите китайски компании нарасна едва с 1% - кои са печеливши и губещи

От общо 41 промишлени отрасли, само 16 отчетоха ръст на приходите