Цените на петрола се понижават в петък и може да завършат седмицата със спад за първи път от ноември.

Фокусът на пазара остава конфликтът между САЩ и Иран, търговците оценяват вероятността от прекъсване на доставките на петрол от Близкия изток в резултат на влошената ситуация в региона.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта е 65,33 долара за барел, което е с $0,04 по-ниско от затварянето на предишната сесия. В резултат от търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $ 0,07, до $ 65,37 за барел.

Фючърсите за амераканския петрол WTI за февруари при електронната търговия на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадта с $0,08 до $59,48 за барел. Вчера тяхната цена се понижи с 5 цента до 59,56 долара за барел.

От началото на тази седмица Brent поевтиня с около 5%, а WTI - с почти 6%.

"Сегашното ниво на цените на петрола изглежда подходящо, ако доживеем обаче да видим следващата седмица без проблеми с доставките, цените могат да тръгнат още надолу", заяви азиатският пазарен анализатор на AxiTrader Стивън Инес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано тази седмица обяви необходимостта от изработване на ново споразумение с Иран, което "ще направи света по-безопасно място". Изявленията му донякъде успокоиха търговците, които се опасяваха, че може да избухне война между Щатите и Иран.

"Въпреки факта, че непосредствената заплаха от война утихна, нервността на петролния пазар продължава", заявиха Джонстън и Джининг Глоуйнщайн от Eurasia Group Робърт.

Експертите, цитирани от MarketWatch, твърдят, че търговците все още очакват инциденти, които биха могли да ограничат доставката на "черно злато" или атаки върху петролни съоръжения, като тези, които се случиха през 2019 г. в Саудитска Арабия.