Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък се понижават, след като Федералният резерв на САЩ даде да се разбере, че намаляването на базовата лихвена ставка не е начало на цикъл на смекчаване на паричнокредитната политика.

В сряда котировките достигнаха максимални за последните две седмици нива заради данните за сериозно съкращаване на стоковите запаси от суровината в САЩ.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта поевтиняват с $0,69 - до $64,36 за барел. В сяда тяхната цена се покачи с $0,45 и в края на търговията бе $65,17 за барел.

Американският петрол WTI с доставка септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижава с $0,72 - до $57,86 за барел. В хода на вчерашната сесия неговата цена се увеличи с $0,53 и заверши деня на ниво $58,58 за барел.

Председателят на Фед Джером Пауел не очаква продължителен период на съкращаване на основната лихва. Това той заяви н а пресконференция след заседанието на регулатора, на което базовата ставка за първи път след 2008 г. бе свалена 0,25 процентни пункта - до нивото 2-2,25%.

Инвеститорите, които очакваха по-агресивна компания по смекчаване на паричнокредитната политика, бяха разочаровани.

Както съобщи в сряда енергийното министерство, стоковите запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са се съкратили 8,496 млн. барела, за седма седмица поред. В същото време стоковите запаси от бензин са намалели с 1,791 млн. барела, а на другите дестилати - с 894 хил. барела.