Цените на референтните марки суров петрол се покачват по време на търговията в понеделник. Пазарът очаква министерската среща на страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +, която е насрочена за вторник.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по 69,22 долара за барел, което е с 0,50 долара по-високо от цената в края на предходната сесия. В петък тези контаркти поевтиняха с 0,48 долара (0,7%) - до 68,72 долара за барел. Юлските фючърси, които изтекоха в края на миналата седмица, се повишиха с 0,17 долара - до максимума от 11 март - 69,63 долара за барел, показват данните на Dow Jones Market Data.

Цената на юлските фючърси за американския еткалон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент достигна 66,88 долара за барел, което е с 0,56 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. В петък стойността на тези договори спадна с 0,53 долара (0,8%) - до 66,32 долара за барел.

През изминалата седмица Brent добави 4,8% в цената си , а WTI - 4,3%.

Във вторник, 1 юни, трябва да се проведе заседание на Комитета за наблюдение на министрите на ОПЕК +. За същия ден е предвидена среща на министрите от ОПЕК и страни извън картела.

Очаква се страните от пакта ОПЕК + да запазят решението си да увеличат производството от юли с 840 хиляди барела на ден, според анкета на Bloomberg.

"Най-добрият сценарий за алианса утре е да се запази настоящият курс и сегашният темп на облекчаване на производствени квоти ", каза Вандана Хари, ръководител на Vanda Insights.

Според експерта "последните вълни от нови щамове на коронавирус и бавните темпове на ваксинация показват, че излизането от пандемията през втората половина на годината ще бъде много постепенно".

Докато възстановяването на търсенето помага за повишаване на цените на петрола, възможността за увеличаване на доставките на петрол от Иран в случай на възобновяване на ядрената сделка помрачава прогнозите.

Постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов заяви, че участниците в разговорите изхождат от факта, че настоящият кръг "може и трябва да бъде последен". "Но за да се случи, има няколко оставащи доста трудни въпроса, които трябва да бъдат решени", написа той в туитър.

Данните на американската компания за услуги петролния сектор Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват увеличение на броя на работещите петролни и газови платформи в САЩ миналата седмица с две единици - до 457.