Цените на петрола в петък сдържано се понижават, но завършват седмицата и тримесечието със значителен ръст. И днес инвеститорите се притесняват за прекъсвания в доставките на суровината за световния пазар от Иран, Либия и други някои други държави.

Котировките за американската еталонна марка WTI се покачват четвърто тримесечие поред, което е най-продължителният период на техния ръст от 2010 година насам. През април - юни WTI прибави 13%, а сортът Brent - 10,7% към стойността си. Повишаването на петролните цени през изтичащия месец най-вероятно ще бъде най-значителното от юни 2008 година.

Днес сутринта августовските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures се понижават с $0,08 - до $77,77 за барел.

Американският еталон WTI с доставка през август на нюйоркската стокова борса (NYMEX)в същото време поевтинява с $0,33 - до $73,12 за барел.

В хода на вчерашната сесия цената на Brent се покачи с $0,23, до $77,85 за барел., а на WTI - с $0,69, до $73,45 за барел, максимум от ноември 2014 година.

Министерството на петрола на Индия в четвъртък препоръча на преработвателните заводи в страната да разгледат възможността за други доставки в случай на прекратяването на вноса от Иран, съобщи Bloomberg.

САЩ натиска страните от началото на ноември да преустановят всички доставки на суровината от Иран заради новите американски санкции срещу Техеран.

Британският профсъюз Unite гласува за провеждането на стачки през юли на три добивни платформи на Total в Северно море заради спорове за заплащането и работното време. Производството на петрол и природен газ на тези съоръжения може да бъде прекратено, ако компанията и синдикатите не намерят но постигнат споразумение.