Производството на електроника и електротехника е лидер в износа на България през миналата година, като за последното десетилетие експортът на индустрията се увеличила 4 пъти от 1,5 милиарда лева до 6 милиарда лева през 2018 година. Така за последните 10 години секторът се изкачва от пето до първо място по дял в износа, сочи изследване на Асоциацията по електротехника и електроника, направено на база данни на Националния статистически институт. 

Снимка 432276

Най-голям пазар за индустрията е Германия, като експортът за икономика номер 1 в Европа е нараснал с 20% между 2008 и 2018 година. От 2016 година насам пък износа за германския пазар надвишава вноса на германски стоки от този сектор у нас.

За сравнение според изчисления на Федералната статистическа служба на Германия към 2008 година вносът в България на германска електротехника и електроника възлиза на 253 милиона евро, а износа е в размер на 93 милиона евро. Към края на миналата година вносът у нас се изчислява на 567 милиона евро срещу 574 на експорта на българско производство в Германия.

До някаква степен това може да се обясни и с навлизането на редица германски компании в сектора у нас. В българските производствени бази се правят различни компоненти или цели системи, които след това се изнасят за страната и се влагат в крайните продукти от заводите на дружествата там.

Снимка 432279

Що се отнася до различните видове продукти, най-голям е износът на Германия на хладилници, електрически апарати за напрежение, кабелни форми за автомобили, електрически табла, електропроводници, електрически акумулатори и други.

По отношение на хладилниците значителен е експортът на германската марка Liebherr, която има голяма производствена база в пловдивската Тракия икономическа зона.

От асоциацията посочват, че браншът има потенциал за още по-голям прогрес в износа на продукти на електротехниката и електрониката, но среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.