Изменението на климата все повече ще променя океаните, включително пътят на рибата тон, която ще мигрира на изток и ще се окаже на пътя на потенциалните дълбоководни минни операции, според учени.

Биомасата на някои видове, включително жълтопер тон ще се увеличи средно с 21% до средата на века в Clarion-Clipperton- зона, обширен район на Тихия океан между Хавай и Мексико, който е предназначен за добив на ценни метали. Научната статия е публикуваната в списанието Nature npj Ocean Sustainability, цитирана от Bloomberg.

Ако добивът продължи, това може да навреди на индустрията за риба тон в Тихия океан на стойност 5,5 милиарда долара, според изследователите.

Как може да случи това?

Минните компании планират да използват гигантски роботи на дъното на океана - 4000 метра дълбочина, - за добиват елементи, богати на кобалт, никел и други метали. Добивът би породил седиментни струи, които биха могли да се разпространят на стотици метри. Освен това и минни отпадъци ще бъде "изпуснати" обратно в океана.

„Това може да се случи на дълбочини, които биха повлияли на дишането и храненето на рибата тон и плячката, на която те разчитат за храна". Друга опасност за рибата е вероятността за повишаване нивата на хормона на стреса, което ще доведе до още последствия, според Дива Амон, водещ автор на изследването и учен в Калифорнийския университет в Санта Барбара. Състоянието на рибата тон може да бъде влошено и от освобождаването на токсични метали по време на добив, докато шумът и светлината от денонощните операции по добив могат да повлияят на моделите на размножаване и миграция.

Международния орган за морското дъно (ISA), свързаната с ООН организация, която регулира дълбоководния добив, изготвя разпоредби, които биха могли да позволят минните операции да започнат веднага след 2024 г. в зоната Clarion-Clipperton, но все повече от нейните 167 държави-членки (плюс Европейския съюз) призовават за мораториум или пауза върху минното дело на морското дъно. 

Според учените има спешна необходимост ISA да разгледа потенциалните въздействия върху риболова на риба тон. 

ISA все още не е издала разпоредби, регулиращи дълбочината на изхвърляне на минни отпадъци. 

Според директора на проекти в международната рибарска програма на Pew Charitable Trusts Грантли Галанд, добивът в райони като този, които са дом на чувствителни екосистеми и ценен улов, не трябва да бъде разрешен, освен ако няма научните доказателства, че дивата природа и риболовът могат да бъдат защитени от тези нови дейности.