Румъния може да се превърне в неочакван конкурент на Русия на енергийния пазар в Източна Европа благодарение на залежите ѝ на петрол и природен газ, които все още не са използвани. Това смятат експерти, цитирани от The Business Times.

По думите им, в Черно море има значителен обем резерви, които успяват да привлекат вниманието на големите корпорации в индустрията. Някои от тях, като американския гигант ExxonMobil и австрийската OMV Petroleum, вече са започнали сондажи в румънската част на Черноморието.

"Позицията на Румъния като потенциален голям износител на природен газ в този регион е уникална и ресурсите ѝ могат да се превърнат в заплаха основно за руския монопол", смята главният изпълнителен директор на компанията Black Sea Oil & Gas Марк Беаком.

В момента северната ни съседка произвежда около 10,5 милиарда кубични метра синьо гориво на година, а консумацията й възлиза на между 11 и 12 милиона кубични метра. Това прави страната почти независима от руските доставки на природен газ за разлика от останалите страни в региона.

Според изследванията, правени в Черно море, там има неизползвани залежи от между 170 и 200 милиарда кубични метра синьо гориво, които могат да бъдат добити до 2040 година. Това се равнява на общата годишна консумация на Румъния за 15 години или на тази за 4 години на държава с размерите и потреблението на Франция.

"Румъния може да се превърне в регионален хъб и да допринесе за енергийната сигурност на Европа", посочват от ресорното министерство пред AFP.

По думите на Разван Николеску, който е консултант в Deloitte, по обем на залежите Румъния може да се превърне в основен износител на газ за Европа след излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Препъникамъкът за амбициите на Букурещ

Амбициите на Букурещ да постигне това дадоха резултат и в по-усилената работа върху разширяването на газопровода БРУА, който трябва да мине през България, Унгария и Австрия, като ще транспортира синьо гориво от Каспийския залив, както и от Черно море до Централна Европа.

Николеску обаче предупреждава, че това може да стане факт само ако големите международни компании продължат със своите инвестиции в страната. И именно в това може да се превърне в препъникамъка за амбициите на Румъния.

Засега лидерите в енергийната индустрия са на режим "изчакване", след като Букурещ прие законодателни промени, според които приходите от офшорните сондажи ще бъдат облагани. Правителството в страната очаква те да донесат допълнително 20 милиарда приходи в хазната през следващите 20 години.

Също така те трябва да въведат изискване половината от добива им да бъде реализиран на вътрешния пазар, въпреки че страната все още изостава с изграждането на необходимата инфраструктура за дистрибуция.

"Няма гаранции, че индустрията ще продължи работата си особено след предложените нови условия", смята Беаком.

По думите на изпълнителния директор на OMV Кристина Верчере от компанията все още оценяват въздействието на новия закон и окончателно инвестиционно решение няма засега.

От местната Black Sea Offshore Titeholders Assotiation, която за последните 10 години са инвестирали над 2 милиарда долара, също критикуват нормативния акт.

В допълнение експерти изчисляват, че Румъния не разполага с необходимата инфраструктура, за да гарантира консумацията на половината добив, който се изисква според новия закон.