Затегнатите мерки срещу здравната криза в редица части на еврозоната почти със сигурност са вкарали икономиката в двойна рецесия. БВП на 19-членния съюз се е свил с 0,8% през първото тримесечие, се очаква да покажат официалните данни днес — доказателство за проблемите с имунизационната кампания на Стария континент, пише Bloomberg.

В същото време икономическият растеж в САЩ се ускорява през първите три месеца на годината благодарение на по-високите нива на потребителските разходи. БВП на най-голямата икономика в света почти се завръща на предкризисни нива.

Макар че следващо повишение на броя на заразените с коронавирус в Европа остава риск за прогнозата, Европейската централна банка е уверена, че през второто полугодие на 2021 г. растежът ще се възстанови. Тогава се очакват и първите отпуснати средства по Плана за възстановяване на Европейската комисия. Те трябва да подкрепят особено силно южната част на континента.

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн предупреди, че икономиката на еврозоната ще се нуждае от още време, за да постигна пълно възстановяване. В интервю той посочва, че ускоряването на ваксинацията през следващите месеци ще позволи "добро възстановяване".

Междувременно вчера отделен доклад показва, че увереността сред бизнеса и потребителите в еврозоната се покачва значително през април до най-високите си нива от 2018 г. насам.

Правителството на Германия, най-мощната икономика на Стария континент, повиши прогнозата си за растеж през тази година до 3,5% и изрази увереност, че потребителите отново ще отворят портфейлите, когато пандемията най-накрая бъде поставена под контрол.

В същото време САЩ отчетоха 6,4% анюализиран ръст благодарение на по-високите разходи на потребителите. Частното потребление, което представлява най-голяма част от икономиката, се покачва с 10,7% — най-бързият темп от 60-те години на миналия век.

Коригираните според инфлацията данни за БВП показват, че икономиката достига анюализирани $19,1 трлн., съвсем близо до предпандемичния пик от $19,3 трлн.

Бързата ваксинация, впечатляващия ръст на пазара на труда и федералните стимули са подкрепили разходите на домакинствата, показват данните.