Шокът на петролния пазар от една страна заради свиването на търсенето, а от друга - заради свръхпредлагането, може да накара компаниите от сектора да се откажат от проекти на обща стойност от 131 милиарда долара през 2020 година.

Причината за това е, че не само малките производители, но и големите играчи на пазара са притиснати от срива на цените и търсят начин да се справят с "бурята", пред която са изправени. Това пишат от специализираното издание OilPrices.

Според анализ за ефектът върху индустрията, изготвен от Rystad Energy, компаниите от енергийния сектор ще намалят проектите си през настоящата година до едва 61 милиарда долара след срива на цените на петрола.

Тези изчисления са значително по-малки от предходните прогнози на Rystad за инвестиции от 190 милиарда долара през настоящите 12 месеца. По думите на експертите тези вложения от 61 милиарда долара ще бъдат направени при сценарий за равнище на цената на сорта Brent от средно 30 долара за барел.

"Големите играчи ще трябва да обърнат внимание на разходите и инвестиционните си планове, за да могат да се противопоставят на финансовия натиск от по-ниските цени и търсене. Компаниите вече започнаха да намаляват годишните си разходи за 2020 година", казва Аудин Мартинсен от Rystad Energy.

От американските производители на шистов газ до големите компании в сектора, сега цялата индустрия се подготвя за цени на петрола от около 30 долара за барел. В резултат се очаква още много от тях да излязат с планове за намаляване на капиталовите разходи в следващите 12 месеца.

В средата на седмицата след обявения пакет от мерки на стойност от 2 трилиона долара в САЩ суровината поскъпна по време на сутрешната търговия.

Майските фючърси за суров петрол сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта поскъпнаха до 28,01 долара за барел, което е с 0,86 долара (3,17%) по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията във вторник не се покачиха с 0,4% до 27,15 долара за барел.

Аналогичните контракти за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишиха с 91 цента (3.79%) до 24,92 за барел долара. При закриването на сесията във вторник цената им се покачи до 24,01 долара за барел.