Разходите за живот в България са се повишили с над 80% от началото на новото хилядолетие. Данни на европейската статистическа служба Евростат сочат, че между 2000 и 2017 година те са нараснали с 84,6%, което поставя страната ни на 5-то място в Европейския съюз (ЕС) по ръст.

Най-голямо поскъпване на живота за този период отчита Румъния - с 257%, следвана от Исландия (108,3%), Унгария (98%) и Латвия (86,7%).

У нас за последните близо две десетилетия най-значителен скок има в цените на алкохола и цигарите. Тези стоки са поскъпнали с над 400% между 2000 и 2017 година, показват изчисленията. По този показател страната ни е на второ място в ЕС след съседна Румъния, където ръстът е от над 726 на сто.

За какво харчи парите си българинът?

За какво харчи парите си българинът?

И каква е разликата с европейците

На второ място са разходите за образование, които са се увеличили с 214,5%, като това поставя България на трето място в ЕС непосредствено след Румъния и Великобритания. Повече от двоен скок има и в цените на медицинските услуги, на наемите и комуналните услуги, както и на тези за ресторанти и хотели.

От друга страна най-слабо са се увеличили цените в областта на комуникациите. От Евростат изчисляват 9,7 на сто ръст на разходите за телефонни и пощенски услуги. С малко повече са се увеличили харчовете за мебели и стоки за дома, както и за култура и развлечения.

По отношение на хранителните продукти и безалкохолните напитки между 2000 и 2017 година цените са нараснали с 87,10%, а увеличението при транспорт, в който влизат както личните автомобили, така и общественият транспорт, е от 55,2 на сто.

Местата, където животът е поскъпнал най-много за последните 20 години

Местата, където животът е поскъпнал най-много за последните 20 години

И тези с най-голям спад на разходите за живот

Снимка 376247

Във всички категории с изключение на медицинските услуги Румъния е на първо място по увеличение на разходите, като скокът в северната ни съседка е трицифрен.

От друга страна по отношение на общите разходи за живот най-малко увеличение за разглеждания период е отчетено в Германия - 28,6%, при средно ниво за ЕС от 36,5%.

Общо в страните членки най-голям скок има в разходите за образование над 90 на сто, следвани от тези за алкохол и цигари. Поевтиняване от над 20 на сто пък има в сферата на комуникациите.

Колко струва да прекараш един месец в най-скъпите градове в света и колко - в София

Колко струва да прекараш един месец в най-скъпите градове в света и колко - в София

Най-малко пари са необходими за преместване в Кайро, показват изчисления