Правителството на Полша подготвя доброволна пенсионна програма, зад която ще стоят работодателите, пише Bloomberg. Авторите ѝ казват, че тя ще помогне на страната да увеличи спестяванията с 20 милиарда злоти (6 милиарда долара) годишно и ще засили капиталовия пазар във Варшава.

Архитектът на програмата Павел Борис оглавява и фонда за развитие на страната. Той посочва, че новата възможност може да влезе в сила още от началото на следващата година.

Това е първата стъпка към по-голямото преобразяване на индустрията, като правителството иска да промени и сегашната система от пенсионни фондове, които управляват 54 милиарда атквии, включително 43% от фрий флоута на борсата.

"Основната цел е да намерим начин да увеличим темпа на спестяване сред поляците", казва Борис. Полша е сред държавите в ЕС, чиито граждани пестят най-малко, като през 2016 година, откогато са най-актуалните данни, те са изхарчили с 1% повече, отколкото са изкарали.

Планът вече е получил одобрение от няколко големи международни инвеститори, които са посочили приликата с щатската система и плана 401 (k).Програмата ще е доброволна, но всеки работещ поляк ще бъде включен в нея, а ако не желае, ще трябва да се отпише. Оценките на кабинета е, че поне половината от работещите ще се включат.

Служителите ще отделят по 2 процента от заплатите си в пенсионни сметки, а работодателите ще добавят още 1,5%. Правителството също ще внася средства, които могат да достигнат 3 милиарда злоти.

Работодателите ще бъдат отговорни за подбирането на мениджъри на активите.