Цените на петрола се променят слабо и в различни посоки в четвъртък сутринта след незначителни колебания предния ден. Търговците продължават да оценяват актуалните данни за резервите от суровината в САЩ.

Към 9:15 часа българско време цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 86,07 долара за барел, което е с 0,04 долара по-ниско спрямо затварянето на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поевтиняха с 1 цент до 86,12 долара за барел.

Мартенските фючъри за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 80,45 долара за барел. Това е с 0,30 долара по-високо от крайната стойност от вчерашната сесия, когато тези контракти поскъпнаха с 2 цента до 80,15 долара за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ са се увеличили с 533 000 барела миналата седмица, показа седмичният доклад на Министерството на енергетиката, публикуван предишния ден. Ръст на резервите беше регистриран за петата поредна седмица.

Стоковите запаси от бензин са се увеличили с 1,76 милиона барела, докато дестилатите са намалели с 507 хиляди барела.

Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха 1,5 милиона барела увеличение на резервите от петрол, 1,5 милиона барела увеличение на тези от бензин и 1,6 милиона барела спад в запасите от дестилат.

"Данните от Министерството на енергетиката отразяват това, което пазарът цитира през последните седмици: нарастващата премия за Brent спрямо WTI от края на декември води до увеличаване на износа, което ограничава растежа на запасите, въпреки слабото натоварване на американските рафинерии", каза Трой Винсент, старши анализатор в DTN.

Инвеститорите също така оценяват рисковете от рецесия в световната икономика и перспективите за търсенето на гориво в Китай.

"Надигащите се страхове от рецесия и намаляващите надежди за меко кацане на икономиката остават негативни фактори за пазара", каза редакторът на Sevens Report Research Тайлър Ричи пред MarketWatch. "В същото време оптимизмът за рязко възстановяване на търсенето в Китай ще продължи да осигури подкрепа на цените на петрола в близко бъдеще.