Цените на петрола от световните референтни марки се повишават във вторник, възвръщайки загубите след спада с над 4% ден по-рано. Основната причина да това е заради отслабването на долара и добрите икономически данни от САЩ.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,15 ч. българско време се търгуват по 62,77 долара за барел, което е с 0,62 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с 2,71 долара (4,2%) - до 62,15 долара за барел.

Цената на майските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време достигна 59,28 долара за барел, което е с 0,63 долара по-вече от нивото в края на предходната сесия. В понеделник стойността на тези договори спадна с 2,8 долара (4,6%) - до 58,65 долара за барел.

"Разпродажбата от вчера беше предвидима, тъй като първоначалната реакция на цените на решението на ОПЕК + за поетапно намаляване на производствените съкращения беше непоследователна. Пазарът може би се отклони твърде много в другата посока и днес се коригира ", каза Вандана Хари, ръководител на Vanda Insights, цитиран от S&P Global Platts. Американският долар също отслабна значително, а оптимистичният доклад на пазара на труда в САЩ отразява ускоряващото се възстановяване в САЩ. "

Миналата седмица страните от ОПЕК + се споразумяха да увеличат производството на петрол през май с 350 хиляди барела на ден, със същото количество през юни и с още 440 хиляди барела на денонощие през юли. Като цяло за периода май - юли OPEC + предвижда да достигне нивата на производство, които са планирани от януари, а Саудитска Арабия ще върне на пазара 1 милион барела от своя петрол, чието производство доброволно ограничи.

Въпреки факта, че страните от ОПЕК + се договориха за график за увеличаване на производството на петрол за три месеца, те запазиха възможността да намалят производството, ако е необходимо.

Тези решения бяха възприети от пазара като сигнал за нарастващ оптимизъм по отношение на перспективите за глобално икономическо възстановяване.

Анализатори от ANZ казват, че пазарът на петрол остава под влияние както на търсенето, така и на факторите на предлагането, което може да ограничи покачването на котировките. Нарастването на случаите на коронавирус в страни като Индия и Европейския съюз принуждава търговците да бъдат предпазливи и всяко подновяване на ограниченията вероятно ще се отрази негативно на търсенето, казват експертите.