Петролните цени в сряда сутринта продължиха да спадат и вече са достигнаха априлските дъна - под 100 долара за барел.

Натиск върху пазара оказват нарастващите страхове от рецесия в световната икономика, възобновяването на заболеваемостта от COVID-19 в Китай, както и укрепването на щатския долар, който достигна паритета с еврото през вчерашния ден.

Спекулативните играчи залагат на по-нататъшен спад на петролния пазар: нетните "дълги" позиции в основните сортове петрол паднаха до най-ниското ниво от 2020 г. миналата седмица, отбелязва Bloomberg.

Към 9:10 часа българско време септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,10 до $99,39 за барел. В хода на търговията във вторник цената на тези контракти се срина със с $7,61 (7,1%) до $99,49 за барел, най-ниското ниво от април.

Цената на августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна с $0,05, до $95,79 за барел. По време на предишната сесия те поевтиняха с падна с $8,25 (7,9%) до $95,84 за барел, което също е най-ниската стойност от април насам.

Въпреки опасенията от глобална рецесия, ОПЕК поддържа оценката си за растеж на търсенето на петрол през 2022 г. и очаква увеличение на потреблението през 2023 г., докато ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол каза, че най-лошото за пазара е вероятно тепърва да дойде.

Министерството на енергетиката на САЩ запази прогнозата си за производството на петрол в страната (с изключение на други течни въглеводороди) за 2022 г. и понижи прогнозата си за производство за следващата година.