Цените на петрола умерено се понижават в понеделник сутринта след стабилното покачване в петък поради сигнали за облекчаване на инфлационния натиск в САЩ.

Фокусът на пазара днес е срещата на държавните глави на Г-7, на която вероятно ще бъдат обсъдени мерките за ограничаване на вноса на руски енергийни ресурси.

Според Bloomberg страните от Г-7 продължават да обсъждат мерки, които биха позволили въвеждането на определен таван на цената на петрола, изнасян от Русия. В частност се обсъжда вариант, при който европейските застрахователи ще застраховат танкери с руски петрол, само ако той се продава на цена под определено ниво.

Цената на августовските фючърси за петрол сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е $112,87 за барел, което е $0,25 по-ниско от края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези договори поскъпнаха с $3,07 (2,8%) до $113,12 за барел.

В същото време августовските фючърсите за америаканския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се тъгуват по $107,28 за барел, което е $0,34 по-малко от крайната цена на предходната сесия. До края на пазара в петък стойността на тези договори се вдигна с $3,35 (3,2%) до $107,62 за барел.

"Опасенията на инвеститорите, свързани с възможността за рецесия в икономиката при ситуация, в която големите централни банки затягат политиките си за борба с инфлацията, оказват натиск върху пазара", каза анализаторът на FXTM Лукман Отунуга, цитиран от Market Watch.

"Натискът надолу обаче се ограничава от стабилните ограничения на предлагането", каза експертът и добави, че високата волатилност на петролния пазар ще продължи, тъй като се влияе от многопосочни фактори.