Цените на петрола умерено спадат в сряда сутринта, след като се покачиха с около 4% през предходните две сесии, сочат данните от днешната търговия.

"Пазарът си пое глътка въздух преди срещата на Фед", каза Чару Чанана, анализатор в Saxo Capital Markets Pte, пред Bloomberg. Според нея цените на петрола продължават да се подкрепят от такива фактори като спада в производството в Русия и прогнозираното увеличение на търсенето на гориво в Китай.

Вицепремиерът Александър Новак каза на 21 март, че Русия ще удължи решението за намаляване на производството на петрол с 500 000 барела на ден до юни 2023 година. По-рано те решиха да намалят производството от март в отговор на въвеждането на таван на цените на петрола.

Към 9:10 часа българско време майските фючърси за сорта Brent поевтиняват с $0,55 на лондонската фючърсна борса ICE, до $74,77 за барел. Във вторник цената на европейския еталон се повиши с $1,53 (2,1%) до $75,32 за барел.

Цената на майските фючърси за американския петрол WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадна с $0,54, до $69,13 за барел. В резултат на предходната сесия тези контракти поскъпнаха с $1,85 (2,7%) до $69,67 за барел.

Мартенското заседание на Федералния резерв на САЩ, което приключва по-късно днес, се провежда в условия на повишена несигурност, тъй като банковите проблеми се добавят към високата инфлация и ниската безработица, отбелязват анализатори.

Консенсусната прогноза е за повишаване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта. В същото време много икономисти, включително представители на водещи банки на Уолстрийт, оттеглиха прогнозите си за повишаване на лихвите и сега смятат, че Фед ще си вземе почивка и няма да промени цената на кредита в САЩ.