Цените на петрола продължават да растат в четвъртък сутринта след публикуването вчера на доклада на Министерството на енергетиката на САЩ, който показва спад на петролните запаси в страната до най -ниското ниво от 2018 г. насам.

Търговските резерви от суровината миналата седмица са намалели с 3,48 милиона барела - до 413,96 милиона барела. Спадът на петролните запаси бе отбелязан за седма поредна седмица.

Запасите на терминала в Кушинг, Оклахома, където се съхранява петрола, търгуван на NYMEX, са намалели с 1,7 милиона барела.

Днес към 9:15 часа българско време цената на ноемврийските фючърси за сорта петрол Brent на лондонската фондова борса ICE Futures е $76,32 за барел, което е с 0,13 долара повече от тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с 1,83 долара (2,5%) - до 76,19 долара за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е $72,38 за барел, което е с 0,15 долара по-високо от крайната стойност на предишната сесия. Вчера крайната цена на тези контаркти се увеличи с 1,74 долара (2,5%) - до 72,23 долара за барел.

"Запасите от петрол в САЩ ще намаляват през следващите седмици", каза Фил Флин, анализатор от The Price Futures Group. Експертът обяснява това мнение, по-специално, с факта, че компаниите за рафиниране на петрол активно увеличават производството, което беше спряно поради урагана Айда.

Royal Dutch Shell обяви в сряда възобновяване на ключов тръбопровод, който транспортира суров нефт от Мексиканския залив до рафинерии на брега на Луизиана.

Вниманието на пазара се измества към проблема с недостатъчните доставки на природен газ, по-специално в Европа, който може да засегне енергийния комплекс като цяло през зимата, пише Bloomberg. От Goldman Sachs Group Inc. очакват това да доведе до покачване на цените на петрола до 90 долара за барел.

"Съществуват сериозни опасения, че предлагането на петролния пазар може да бъде по-ниско от търсенето през останалата част от тази година", каза вицепрезидентът на IHS Markit Виктор Шум. При тези условия цената на петрола може да достигне 80-90 долара за барел или да се повиши по-високо, каза той.