Цените на петрола от еталонните световни марки отново се повишават във вторник от опасения за съкращаване на добива в Мексиканския залив в заради урагана "Майкъл".

Стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се покачва $0,45 до $84,36 за барел. П овреме на търговият в понеделник цената на тези контракти спадна с 0,25 - до $83,91 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,35 - до $74,64 за барел. Вчера цената им се понижи с $0,05 - до $74,29 за барел.

Според данни на бюрото за екологична безопасност на САЩ (BSEE), от порядъка на 19% от мощностите за добив на петрол в Мексиканския залив са били спрени заради преминаването на урагана "Майкъл". Не се изключва природната стихия, която сега се определя на първа степен, да повиши силата си до трета степен, с което да причини повече щети по американското крайбрежие.

Тези опасения поддържат динамиката на петролните цени в краткосрочна перспектива, но по-сериозно внимание на пазара предизвикват данните за ръста на запасите от суровината в САЩ, отбелязват анализатори, цитирани от Bloomberg.

По оценка на експерти запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 2,8 млн. барела, а тези в Кушинг, където се държи търгуемата на NYMEX суровина, са се повишили с 800 хиляди барела.

Официалните данни на енергийното министерство на САЩ за състоянието на запасите .ще се публикува в четвъртък.