Късно вечерта на 6 май турската избирателна комисия обяви, че резултатите от изборите за кмет в Истанбул са невалидни. Именно този вот коства на ръководената от президента Реджеп Ердоган Партия на справедливостта и развитието (ПСР) контрола над най-големия турски град, разказва Bloomberg.

Анкара обяви, че ще има нов вот, а пазарите не останаха безразлични към новината - акциите на фондовия пазар се сринаха, а лирата падна до ново дъно.

От къде започва историята?

Президентът Ердоган работеше усилено за укрепването на властта си през последното десетилетие. През 2017 година в южната ни съседка се проведе референдум за промяна в конституцията, която даде право на държавния глава да избира министрите и висшите магистрати в страната, както и да ръководи икономическата политика.

Защо Истанбул е толкова важен?

Градът е турският мегаполис и търговски център на страната. Но нещо не по-малко важно - от него тръгва политическата кариера на Реджеп Ердоган. Неговата Партия на справедливостта и развитието също е създадена там. През 2016 година президентът казва по тази тема: "Ако загубим Истанбул, губим Турция.".

Заради рецесията и слабата лира Ердоган губи икономическите центрове в Турция

Заради рецесията и слабата лира Ердоган губи икономическите центрове в Турция

След изборите много от тях вероятно ще бъдат управлявани от опозицията

Какво ще се случи сега?

Новите избори трябва да бъдат проведени на 23 юни. Някои членове на опозиционната Републиканска народна партия, която спечели проведения през март вот, призоваха за бойкот. Те твърдят, че не може да се има доверие на ПСР за провеждането на свободни и честни избори. Все пак от опозицията ще участват в тях, като обявиха, че ще разчитат на подкрепата на други по-малки партии.

Как ситуацията се отрази на икономиката на Турция?

Последните шест седмици на политически хаос в страната нанесоха сериозен удар върху турската икономика, която влезе за първи път от десетилетие насам в рецесия малко преди вота през март. През миналата седмица, след като резултатите от него бяха отменени, лирата удари 7-месечно дъно. Фондовият пазар в Турция "изтри" цялата добавена стойност от началото на 2019 година.

Турската лира с ново дъно за 2019-а след анулирането на изборите за кмет в Истанбул

Турската лира с ново дъно за 2019-а след анулирането на изборите за кмет в Истанбул

Нови опасения се появяват за представянето на валутата

Сега натискът върху централната банка за стабилизиране на валутата ще бъде голям. Нейната стъпка в тази посока трябва да дойде с повишаването на основните лихви, което е в противоречие с политиката, която Ердоган води.

Колко зле могат да станат нещата?

Доста зле, смятат от Bloomberg. Турската лира премина през серия шокове през последната година и вероятно ще бъде изправена пред нови. За това би помогнала сделката за руската оръжейна система S-400, изчислявана на 2 милиарда долара. Нейното влизане в сила би довело до налагането на нови санкции от страна на Щатите след въвеждането на тарифите върху стоманата през миналата година.

Турция може да забави купуването на руските S-400

Турция може да забави купуването на руските S-400

Анкара обмисля предложението, което ще намали напрежението между двете страни с най-голяма армия в NATO