Турският президент Реджеп Ердоган винаги е представял себе си като човекът, изграждащ и ръководещ големите градове в Турция. За първи път от 1994 година насам хората в много от тези градове се обърнаха срещу него по време на вота в неделя, пише Bloomberg.

Най-важното - столицата Анкара, както и много от населените места по средиземноморското крайбрежие, вероятно ще се "изплъзнат" от властта на Ердоган по време на общинските избори, а негативните настроения покрай вота бяха подсилени от рецесията и скорошният срив на местната валута.

По време на оспорваната надпревара от опозицията, в лицето на Републиканската народна партия, обявиха, че ще спечелят най-големия град в страната - търговския хъб Истанбул. От Bloombreg посочват, че все пак управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще продължи да бъде водеща в по-голямата част от селските райони в Турция.

Ранните резултати от вота дават сигнали обаче, че освен в столицата, ПСР ще изгуби позициите си и в туристическия хъб Анталия, крайбрежната провинция Адана и пристанищния център Мерсин.

Лирата отново губи позиции, след като Ердоган загуби Анкара

Лирата отново губи позиции, след като Ердоган загуби Анкара

Какви ще бъдат следващите ходове на турския президент, се питат инвеститорите

"Първият неуспех на Ердоган на избори от години насам покачва, че управляващата партия и нейният националистически партньор плащат цената след като икономиката навлезе за първи път в рецесия от глобалната финансова криза", посочват от медията.

Въпреки че резултатите от изборите няма да имат пряко отражение върху властта на турския държавен глава, спадащата подкрепа за ръководената от него партия ще принуди властта да вложи допълнителни усилия за възстановяване на икономиката и връщане на доверието на инвеститорите.

"Опозицията получи морална подкрепа", смята Озгур Унлухишарчикли, който е ръководител на German Marshall Fund в Анкара. "Управляващата партия ще бъде изправена пред труден период заради високата инфлация и рецесията", допълва той.

"ПСР на Ердоган загуби значителна част от гласовете в икономическите центрове на страната", посочва президентът на Teneo Intelligence в Лондон Волфанго Пиколи. "Икономическият спад в Турция заличиха аурата на непобедимостта на Ердоган", обобщава експертът.