Турската лира продължи обезценяванет си, след като партията на президента Реджеп Тайп Ердоган изглежда загуби контрола над ключови градове след изборите в неделя. Притесненията на инвеститорите са, че властите ще отслабят още повече валутата, залагайки на популистки политики, пише Bloomberg.

В ранната търговия в Азия валутата изгуби до 1 процент от стойността си, а по-късно се възстанови частично и се търгуваше с 0,2 процента по-ниско.

Турците продадоха лири за $4 милиарда, наплашени от предстоящите избори

Турците продадоха лири за $4 милиарда, наплашени от предстоящите избори

Депозитите в долари вече са 50% от общите

Предварителните резултати показват, че опозицията печели столицата Анкара и контрола над градовете по средиземноморските брегове, които досега бяха управлявани от партията на Ердоган. Засега не може да се каже кой е спечелил в Истанбул, като кандидатите и на управляващите, и на опозицията обявиха победа.

Кофас: Турската лира остава уязвима, а вносът ще намалява още

Кофас: Турската лира остава уязвима, а вносът ще намалява още

Частното потребление, което представлява близо 60% от БВП, спадна с 8,9% на годишна база

В кратко съобщение Ердоган заяви, че пред Турция има "важен план за реформи".Валутата на Турция се срина през август, увеличавайки инфлацията над 20 процента и хвърляйки икономиката в първата ѝ рецесия от световната криза насам.

Централната банка даде да се разбере, че ще направи възможното, за да успокои цените, но инвеститорите се притесняват, че правителството сега ще търси експазионна политика, което има потенциала да задъжи инфлацията на нива четири пъти над официалната цел.

Преди вота в неделя държавните банки вече бяха под натиск да отпускат евтини заеми, а няколко данъчни облекчения, насочени към увеличаване на вътрешното потребление, отвориха дупка в бюджета.

В същото време неутихващото търсене на чуждестранна валута, основно долари, от местните инвеститори увеличи слабостта на лирата. Домакинствата и компаниите са добавили депозити в чуждестранна валута на стойност около $28 милиарда през последната половин година.

Турция няма да се откаже от руските S-400 въпреки заплахите от САЩ

Турция няма да се откаже от руските S-400 въпреки заплахите от САЩ

Вашингтон се готви да спре доставката на F-35