Все още не е ясно дали инфлацията ще бъде трайна, но е сигурно, че предстои, алармират икономисти и борсови експерти. Поддържаната от различни финансови инжекции икономика, пострадала от пандемията причинена от Covid-19, със сигурност ще доведе до някои краткосрочни шокови вълни на инфлация през следващите месеци.

"Внезапният скок на търсенето след бум на предлагането е класическа рецепта за инфлацията", предупреждава Кристофър Ууд, който е глобален ръководител на стратегията за дялово участие в Jefferies.

"Резултатът е, че инвеститорите трябва да бъдат подготвени за най-големия инфлационен страх в Америка при отварянето на икономиката от началото на 80-те години на миналия век", допълва Ууд. Тогава бившият председател на Федералния резерв на САЩ Фед Пол Волкер успя да спре двуцифрената инфлация, налагайки високи лихвени проценти на американската икономика.

Изследване: Почти 80% от американците се страхуват от инфлация

Изследване: Почти 80% от американците се страхуват от инфлация

Най-разтревожени са най-младите

Предстои да се обсъди колко дълготрайна може да е инфлацията днес и как точно ще реагира Федералният резерв

Отговорите на тези въпроси ще се отразят както върху цялостния фондов пазар, така и на отделните сектори. Данните през следващите няколко месеца ще бъдат внимателно наблюдавани. Ако сравним цените сега с тези преди година, които често са бяха необичайно ниски в резултат на пандемията, инфлацията изглежда все по-видима. Дори тогава, когато цените просто се връщат на нивата от времето преди пандемията.

Добрата новина е, че от ФЕД подчертават, че не очакват инфлацията да се бъде трайна. Федералният резерв дава заявка, че е готов да стимулира американската икономика. Това трябва да повиши инфлацията над обичайната си цел от 2% за неопределен период, преди да се предприемат извънредни усилия за различни парични стимули.

Процентът на безработица в САЩ бележи най-високото си ниво от средата на 2013 г. В същото време перспективите за инфлация в по-краткосрочен план са много високи. Петгодишният лихвен процент на равностойност беше 2,52% във вторник, което го прави най-високия си от 2008 г. насам. Всичко това кара инвеститорите да очакват покачване на инфлацията.

Какво трябва да знаят инвеститорите?

Цените на алуминия, медта, петрола, дървения материал и на жилищата се покачват през последните месеци и това води до риск за инвеститорите, които няма как да игнорират възможността от по-трайна промяна на поскъпване и по-трайна инфлация. Не всички са убедени, че Федералния резерв ще успее да се справи бързо с инфлационния натиск.

Борсовите търговци на фючърси на ФЕД-фондове започнаха да увеличават лихвените проценти в края на 2020 г. Доходността се движи в обратна посока на цените.

"Пазарът почти винаги изпреварва Федералния резерв и почти винаги греши", предупреждават борсови експерти.

За да се предпазят от предпазят от нарастване на инфлацията, инвеститорите биха могли да обмислят възможността да заменят традиционните облигации и акциите за растеж с чувствителни към растежа облигации и акции.

Следващият кошмар за Европа - инфлацията

Следващият кошмар за Европа - инфлацията

Минимално покачване на лихвите означава огромни допълнителни разходи за покриване на дълга