На Великобритания може да й се наложи да увеличи данъците с около 84 милиарда долара, ако министърът на финансите Риши Сунак иска да запълни дефицита в бюджета, според Института за фискални изследвания, пише Bloomberg. 

"Възможно е да наблюдаваме достатъчно бърз растеж, така че големите дефицити да се разсеят до голяма степен сами по себе си", заяви Пол Джонсън, директор на Института. Но това не е основен сценарий. Повишаването на данъците в бъдеще е много вероятно, казва той.

Според анализа, който се позовава на прогнози на Citigroup, последствията от от най-големия спад през последните три века, може да са по-лоши от прогнозата на Службата за бюджетна отговорност през ноември.

В основния сценарий за страната дефицитът ще е о около 130 милиарда лири до средата на десетилетието, 30% повече от прогнозата на Office for Budget Responsibility (OBR). Ако икономиката успее да се "отърве" с по-малко щети, дефицитът ще падне до нивата преди пандемия от около 50 милиарда лири.

Правителството ще вземе заем от 400 милиарда лири - около една пета от размера на икономиката - през настоящата фискална година. Дълговата тежест от над 2 трилиона лири е управляема сега, когато лихвените проценти са на исторически ниски нива.

Великобритания трябва да се справи с икономическото възстановяване, като в същото време е на прага на две по-големи предизвикателства: Брекзит и ангажиментите й за намаляване на замърсяване с изкопаеми горива до средата на века. Според основния сценарий на Citi се очаква се икономиката да се свие 3%до края на 2021 г.

Освен това Великобритания претърпя и една от най-тежките здравни кризи в света- с повече от 4 милиона случаи на Covid-19 и почти 122 000 починали.

На този фон британският премиер Борис Джонсън чертае планове за постепенно вдигане на блокадата и ограниченията за пазаруване и пътуване и ходене на работа. "Искаме тази блокада да ни е последната", коментира той преди дни. "Напредъкът ни трябва да е внимателен".

Преди дни стана ясно, че британското правителство обмисля повишаване на данъците за технологичните компании и компаниите за онлайн търговия като Amazon например.

Представители на финансовото министерство са провели разговори с ръководители на технологични компании и компании за търговия на дребно, за да обсъдят как би функционирал "данък върху онлайн продажбите".

Правителството планира и "данък върху прекомерните печалби" за компании, чиито печалби са нараснали рязко заради кризата с COVID-19, пише Sunday Times.

Бюджетът трябва да бъде представен на 3 март, но не се очаква предлаганите промени да влязат в сила от тогава. Може обаче да бъдат одобрени по-късно тази година.