Близо една четвърт от служителите във Великобритания са били пуснати в принудителен отпуск през изминалите две седмици заради коронакризата, пише The Guardian.

Данни на Данъчната Служба на Острова (HMRC) показват, че общо 6,3 милиона служители са били временно пуснати в отпуск от общо 800 000 компании. Към 3 май правителството на страната е изплатило 8 милиарда паунда помощи на тези служители.

Данните отчитат, че преди кризата на Острова е имало рекордно ниво на заетост от 76,4%, или над 33 милиона души работна сила. Броят на служителите е бил 27,9 милиона, от които 23% сега са в принудителен отпуск.

Според схемата за стимули тези 6,3 милиона работници до 3 май са получили до 80% от заплатите си с таван до 2 500 паунда на месец. Субсидиите за заплати ще останат в сила до края на месец юни, въпреки че вече има натиск от страна на работодателите схемата да бъде удължена.

Икономиката на Великобритания се свива още преди пандемията

Икономиката на Великобритания се свива още преди пандемията

Франция се готви за най-големия спад от Втората световна година, а в Германия - за двойно по-голямо свиване, отколкото по време на финансовата криза