Първо беше Япония, след това... Европа. Сега инвеститорите сканират света за следващото огнище на застояла инфлация и намаляваща доходност, явление известно в икономическите среди с термина "японизация".

Всъщност за заплаха от "японизация" говорят все повече експерти. Какво означава това казано с прости думи - продължителен период на нисък растеж и ниска инфлация за икономиката и пазарите , започнал в началото на 90-те години в Япония и продължаващ и днес.

Абеномиката съсипа Япония, но някои искат да я превърнат в глобален феномен

Абеномиката съсипа Япония, но някои искат да я превърнат в глобален феномен

Уроците от нея са, че държавата не може с интервенционизъм да подобри състоянието на икономиката, смята Даниел Лакайе

Паричните количествени облекчения и режимът на ниски лихви в Европа доведоха до отрицателни лихви по депозитите и облигациите в региона, като мнозина казват, че ситуацията до голяма степен наподобява на "загубените десетилетия" в Япония.

Това е бич, който заплашва да се разпространи и в други страни - може би дори в САЩ, според пазарни наблюдатели. Най-голямата световна икономика може да се нуждае само от леко плъзгане към "обикновена рецесия", за да намали Фед лихвените нива към нула, според Ян Лоис, старши съветник по дългосрочните инвестиции и стратегии в JPMorgan Chase & Co.

Докато силните данни за пазара на труда, за ноември, облекчиха опасенията за предстоящ спад в щатската икономика, кривата на доходността на страната вече сигнализира за настъпване на рецесия. Ако това се случи, Фед може да подражава на колегите си от Япония и еврозоната, като намали процента до нула и отново въведе програми за количествени облекчения, смята Лоис.

Добавете и риска от "затваряне" на щатското правителство, предстоящите президентски избори и прекомерните глобални спестявания и можем да вървим към среда на "години с близки до нулата лихвени проценти и доходност на облигациите", добавя още експертът.

Това е сценарий, който кара централните банкери да са бдителни. Членът на Федерлания резерв Лаел Брайнард дори вече започна да лансира идеята за покупка на активи от Фед, за да се потиснат краткосрочните разходи по заемите, при сценарий с нулеви лихвени проценти. Това би било близко до контрола на кривата на доходност, в стил японската централна банка.

Япония инжектира нови $240 милиарда в свръхзадлъжнялата си икономика

Япония инжектира нови $240 милиарда в свръхзадлъжнялата си икономика

Това е първият пакет за стимулиране на стопанството от цели три години

Очаква се създателите на политиката на Фед и Европейската централна банка да не предприемат действия след срещите си през декември. За Фед това ще е възможност да защити статуквото след три намаления на ставки през тази година.

Експерти и инвеститори очакват Фед да запази лихвените проценти най-малко през първото тримесечие на 2020 г. С инфлацията, която все още е висока, председателят Джером Пауъл е в изключително комфортна позиция.

"Централните банки нямат друг избор, освен да подкрепят рисковите активи и цените на останалите активи до момента, в който е възможно фискално разширяване", според Ричард Ходжс от Nomura Asset Management, цитиран от CNBC.

В Италия политическият риск не направи много, за да възпре инвеститорите да прогнозират, че доходността може да достигне 0% през следващата година на фона на спекулациите, че ЕЦБ би могла да намали лихвените проценти с още едно ниво. Междувременно, Гърция, която преди 7 години се изправи пред разходи по заемите от 44%, сега предлага ставки от едва 1.5%!

Отрицателните печалби и потока от парични средства в ЕЦБ помогнаха за облекчаване на стреса в най-засегнатите членове на еврозоната, но също така затрудниха банките в региона да изкарват печалби. Пенсионните спестявания също са изложени на риск, което създава все по-силна реакция.

И въпреки това, други две от развитите страни - Великобритания и Австралия - също могат скоро да капитулират до нулева или под нулева доходност.

"Японизацията е нещо голямо, което ще отнеме много дълго време, за да се разплете", казва Крис Рандс, мениджър на пари в Nikko Asset Management Ltd. в Сидни, който управлява 224 милиарда долара в световен мащаб. "Истинският проблем в Европа е, че когато другите кихват, ние настиваме", допълва още експертът.

Повратна точка

Централната банка на Австралия може да бъде следващата, която да се присъедини към ЕЦБ и японската централна банка по някога немислимия маршрут на количествени облекчения, след като намали лихвите до рекордно ниското ниво от 0.75% на годишна база.

"Ние запазваме дългогодишната си представа, че паричният процент е на път към 0.25% и ще последват количествени облекчения в страната", според Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия в AMP Capital Investors Ltd. "За да стигнем до 2.3% ръст на икономиката, каквато е прогнозата на банката се изисква тримесечен расте от 0.8%, което изглежда доста съмнително постижение", смята още експертът.

Поне кривата на доходност в САЩ отново започна да се засилва при перспективите за достигане на късния цикъл от потенциалното примирие между Китай и САЩ.

Намиране на търговско решение обаче, може да не е достатъчно, за да не се стигне до отрицателни лихви, според някои експерти. Дори при по-добри данни за работните места, 10-годишните облигации все още носят лихви от под 2% от август насам.

Джак Макинтайър, портфолио-мениджър в Brandywine Global Investment Management, очаква доходността на щатските държавни облигации да се придържат към същите ниски нива и през следващата година, но не изключва възможността за пробив на най-ниското ниво на 10-годишните облигации при 1.318% (от 2016 г.).

"Не съм в лагера, който вярва, че изключителността на САЩ ще ни държи далеч от световните дефлационни тенденции, които водят до по-ниски лихви", каза той.

Японизацията и фондовите пазари

И други експерти смятат, че японизацията е една от най-реалните заплахи пред водещите световни икономики през следващата година. Джеси Фелдър, бивш хеджфонд-мениджър, зад популярния блог на Felder Report, смята, че борсата може да бъде изправена пред забавяне в "японски стил".

В неотдавнашна публикация Фелдър нарисува "сценарий от типа на Nikkei след 1990 г.", което доведе до това търговията с японски акции в Nikkei да се задържи с 30% под пика си, който индексът достигна преди 30 години.

Япония наближава четвъртото си поред десетилетие на постоянно нисък номинален растеж, инфлация и лихвени проценти.

"Толкова ли е трудно да се повярва, че след като американският пазар на акции удари 140% от БВП тази година (подобно на японския пазар в началото на 90-те години), S&P 500 може да претърпи подобна съдба?", Пише Фелдър. "Разбира се, че сме в средата на поредната мания и има само място за вяра в невъзможното."

Но сериозната мания по пазарите, обясни той, е "белязана от прекомерен ентусиазъм, който води до вяра в невъзможното, което позволява да се образува балон". Фелдър казва, че точно това виждаме сега - точно както го видяхме и през 2000-та година.

"Преди 20 години манията, която караше цените към балонизирана територия, беше фалшивото вярване, че няма значение какви цени плащат инвеститорите за бързо растящите интернет акции", пише Фелдър.

Днешната мания обаче се ръководи отчасти от идеята, каза той, че няма значение каква цена инвеститорите плащат за акции чрез пасивни фондове.

"Докато се задържа това схващане, инвеститорите ще имат право на историческата норма на възвръщаемост и ако цените някога спаднат, те винаги ще се върнат", каза Фелдър. "Разбира се и вероятно по-важното е, че има и мания от страна на корпоративните ръководства, фокусирани върху изкупуването на акции въз основа на фалшивото убеждение, че това е най-важното за акционерите в краткосрочен план."

Фелдър посочва, че всеобхватната "фалшива вяра" през 2000 г. се взриви, когато Nasdaq-100 се понижи с 80% само за 30 месеца, с което много от най-популярните "dot-com" акции поевтиняха до нула в този процес.

"Страхът ми е, че за да може днешната фалшива вяра да бъде премахната, може да се изисква много по-продължителен спад, в който цените дълги години отсега нататък да останат под днешните" каза експертът и добави, че акциите винаги се "връщат от света на мъртвите".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи