Германската икономика се развива чудесно, а компаниите изпитват трудност да намерят квалифицирани работници. В тази ситуация служителите в компании като BMW AG, Siemens AG и Robert Bosch GmbH настояват не просто за по-високи заплати, но и също за повече свободно време, което да прекарват със семействата си.

Същината на преговорите между германските производители и IG Metall, която представлява интересите на 3,9 милиона работници, се оказват субсидии, които да окуражат служителите да намалят работните часове. IG Metall настоява и за 6-процентно увеличение на заплатите, а работодателите предлагат ръст от 2 процента.

По-големият проблем обаче е при искането на синдиката за субсидиране на изгубеното възнаграждение заради доброволното намаляване на работната седмица на служителите до 28 часа от 35 часа, за да се грижат за близките си. Става въпрос за по около 200 евро на служител месечно или 750 евро годишно, в зависимост от позицията.

"Всяко намаление на работните часове още повече увеличава напрежението и ще подчертае недостига на работна ръка", смята обаче Щефан Щраке, депутат от партията на Ангела Маркел. Има и твърдения, че искането на синдикалистите е незакнно, тъй като ще бъде дискриминиращо срещу хората, които работят на непълен работен ден.

Един от всеки трима служители, запитан от най-големия синдикат в Германия, иска по-кратко работно време. В същото време в скорошен доклад ЕЦБ посочва, че служителите не настояват задължително за по-високи заплати. По-младото поколение е по-фокусирано върху качеството си на живот, а по-старите служители предпочитат да знаят, че работното им място е сигурно, макар и по-ниско платено.