Венецуелската държавна петролна компания PDVSA търси изход от санкциите - сега ще се стреми да увеличи използването на цифрова валута при износ на суров петрол и горива. Причината е, че САЩ отново налагат петролни санкции на страната, съобщава Ройтерс от свои източници.

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ даде на клиентите и доставчиците на PDVSA срок до 31 май да прекратят транзакциите по общ лиценз, който не е подновен поради липса на изборни реформи. Това ще затрудни страната да увеличи добива и износа на петрол, защото компаниите ще трябва да чакат разрешения от САЩ за всяка една, за да правят бизнес с Венецуела.

От миналата година PDVSA бавно пренасочи продажбите на петрол към USDT - цифрова валута, известна още като Tether, чиято стойност е обвързана с щатския долар.

Трите страни, от които идва 40% от световното производство на петрол

Трите страни, от които идва 40% от световното производство на петрол

Най-големите производители на петрол в света през 2023 г.

Връщането на петролните санкции накара петролната компания да задейства по-бързо промяната, с цел намаляване на риска приходите от продажба да бъдат замразени в чуждестранни банкови сметки заради мерките, според източниците.

"Имаме различни валути според това, което е посочено в договорите", коментира венецуелският министър на енергетиката Педро Телечеа пред Ройтерс миналата седмица. По думите му в някои договори цифровите валути може да са предпочитаният метод на плащане.

Като цяло обаче щатският долар е предпочитаната валута за транзакции на световния петролен пазар.

Миналата година PDVSA беше разтърсена от корупционен скандал след откриването на около 21 милиарда долара неотчетени вземания за износ на петрол през последните години, включващи други криптовалути.

Износът на петрол от страната се е увеличил при Телечеа, който пое ресорното министерство на Венецуела след скандала. Окуражаван от лицензите на САЩ, позволяващи продажбите, износът достигна около 900 000 барела на ден през март, най-високото ниво от четири години.

Петролната PDVSA изисква всеки нов клиент, кандидатстващ за извършване на петролни транзакции, да държи криптовалута в дигитален портфейл. Изискването е наложено дори в някои стари договори, които не посочват конкретно използването на USDT.

Когато Вашингтон издаде лиценз, който позволи на търговските къщи и бившите клиенти на PDVSA да възобновят бизнеса си с Венецуела, повечето от тях прибягнаха до посредници, за да изпълнят изискванията за цифрови транзакции.

PDVSA разчита на посредници за продажби на петрол, особено в Китай, откакто през 2020 г. САЩ наложиха вторични санкции на Венецуела.

Все по-голямото разчитане на посредници за транзакции може да помогне на PDVSA да заобиколи санкциите, но това ще означава, че по-малка част от приходите ще отидат в нейните джобове. Според петролните анализатори дори ако Вашингтон незабавно издаде индивидуални разрешения, производството на петрол, износът и приходите на Венецуела скоро ще достигнат таван.