Инфлацията в Италия нарасна най-бързия темп от над десетилетие насам. Причината е нарастващите разходи за енергия, които продължават да повишават потребителските цени.

Цената на животът в страната се е повишила с 4,2% през декември на годишна база. За сравнение инфлацията през ноември е била 3,9% на годишна база, по данни на италианския статистически институт Istat.

Основният фактор, стимулиращ ръста на цените са енергийните разходи. Сметките за комунални услуги нарастват с 14,4% на годишна база, а транспортните разходи са нараснали с 9,6%. С 3,6% хотелиерските услуги. Разходите за храни и напитки се покачиха с 2,9%.

Италия планира €5 милиарда в помощ на потребителите, заради високите сметки за електричество

Италия планира €5 милиарда в помощ на потребителите, заради високите сметки за електричество

Правителството на Марио Драги гласува 4 милиарда евро от бюджета за  подпомагане на домакинствата за енергийни разходи през първата половина на 2022 г.

Испания също регистрира най-сериозната инфлация от 30 години насам през декември. Междувременно цените във Франция се успокоиха през миналия месец, а според данни, публикувани по-рано тази седмица, вероятно инфлацията и в Германия е намаляла в навечерието на Коледа.

Европейската централна банка планира да прекрати покупки по програма за спешно изкупуване на облигации през март, въпреки икономическата заплаха от омикрон.