Германските служители в публичния сектор сключиха сделка за заплатите с работодателите, слагайки край на поредицата от преговори, довели до множество стачки в най-голямата икономика в Европа, съобщи Bloomberg.

Персоналът ще получи разсрочени еднократни плащания на обща стойност 3000 евро до февруари 2024 г. След това заплатите ще се повишат с 200 евро за постоянно, a в последствие с още 5.5 на сто.

Споразумението обхваща около 2,5 милиона служители в германския публичен сектор и идва след като три кръга преговори не доведоха до резултат. Арбитражната комисия предложи компромис, който е в основата на сделката, постигната този уикенд в Потсдам.

"Борихме се упорито помежду си в четири кръга преговори и в арбитражния процес", каза министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер. "Това споразумение за заплатите носи осезаемо облекчение за служителите."

Заплатите в еврозоната се превърнаха в ключов фокус за централните банкери, които се притесняват, че силните увеличения ще затруднят връщането на инфлацията до тяхната цел от 2 на сто. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова компаниите и техния персонал да споделят тежестта на по-високите енергийни разходи, за да избегнат "механизъм за обратна връзка между по-високи маржове на печалба, заплати и цени".

След като арбитражната комисия публикува своето компромисно предложение, икономисти казаха, че това ще има силен ефект за служителите. Но анализаторът на JPMorgan Грег Фузеси отбеляза, че структурата му "позволява значително забавяне до 2024 г.".

От €8.20 до €55.60: Каква е средната заплата на час в различните европейски държави?

От €8.20 до €55.60: Каква е средната заплата на час в различните европейски държави?

Българинът получава близо 4 пъти по-ниска заплата от средностатистическия европеец

Споразумението на Verdi идва, след като миналата година синдикатът IG Metall осигури такова за индустриалните работници, според което заплатите в този сектор ще се повишат с 5,2% през 2023 г. и 3,3% през 2024 г. Междувременно работниците в Deutsche Post AG сключиха сделка, според която заплатите им ще се повишат с 11,5% средно за две години.

Припомняме, че последните данни на "Евростат" показаха, че средните почасови разходи за труд в Германия през 2022 г. се увеличават с 5.6% за година, достигайки 39.5 евро на час.

Растящите изисквания към заплатите и по-голямата готовност за стачки се подхранват от най-бързата инфлация от десетилетия, чиито основни сили се оказват упорити въпреки скорошния спад в цените на енергията. Заплатите в Германия са паднали с повече от 3% миналата година, ако се коригират с нарастването на потребителските цени, според статистическата служба.

Междувременно работниците са в силна позиция за преговори, тъй като работодателите срещат все по-големи трудности при привличането на персонал. Пазарът на труда е устойчив на последиците от войната в Украйна, като основното въздействие е притокът на бежанци от страната, които бавно се интегрират в работната сила на Германия.

Искате да работите в София? Ето каква заплата може да очаквате, според професията си

Искате да работите в София? Ето каква заплата може да очаквате, според професията си

Средната брутна работна заплата в София е с близо 40% по-висока от средната за страната