Плановете на американския президент Доналд Тръмп да съкрати корпоративния данък в САЩ от 35% на 20% може да доведе до сериозни загуби в размер на от 3 до 7 трлн. долара в рамките на десетилетие. Това става ясно от доклад на неправителствената безпартийна организация Комитет за отговорен федерален бюджет, цитиран от британския вестник The Guardian.

Според анализаторите мярката е малко вероятно да създаде обещаните нови работни места.

Идеята на Тръмп подкрепя и председателят на Камарата на представителите Пол Райън, който предвижда тя да бъде реализирана до края на годината.

Според оценката на експертите намалението не е необходимо, като в същото време ще бъде и прекалено скъпо. Докладът включва направена оценка на 92 публично търгувани корпорации, които са имали значителни приходи в периода 2008-2015 г. Оказва се, че тези корпорации вече се възползват от по-ниски ефективни данъци, плащайки по-малко от 20% от нетните си приходи на федералното правителство под формата на налози.

Тръмп и Райън считат, че по-ниските данъци ще помогнат за създаването на повече работни места, но докладът показва, че корпорациите, които вече плащат по-ниски данъци, не са успели да създадат повече позиции в структурите си.

Напротив - докато откриването на работни места в САЩ в частния сектор бележи ръст от 6% за период от 7 години, то средно в тези 92 компании се наблюдава спад с 1%. Т.е. те създават работни места с по-бавни темпове в сравнение с икономиката, независимо че се радват на данъчни облекчения.

Проучването на Комитета за отговорен федерален бюджет следва подобно изследване на Института за данъчни и икономически политики, който е установил, че данъците, които плащат различни компании в САЩ, варират драстично. От разгледаните 258 компании в списъка Fortune 500 в периода от 2008 г. до 2015 г. 30 компании са платили ефективни данъци от 6,9%, а осем компании почти никакви данъци. В същото време в рамките на поне една година 100 компании не са платили никакви данъци.

От двете изследвания става ясно, че данъчните ставки нямат връзка със създаването на работни места, коментира The Guardian.

Компаниите най-често инвестират спестените данъци в обратно изкупуване на акциите си от фондовия пазар или раздавайки все по-големи премии на изпълнителните си директори. Средното възнаграждение на мениджъра на проучените 92 компании е нараснало с 18% между 2008 и 2016 г., докато това на средния служител се е увеличило с едва 4%.

Нещо повече, изпълнителните директори имат стимул да съкращават работници, защото това пряко увеличава възнагражденията им, показва изследване на Института за политически науки. Директорите закрили най-много работни места, получават средно с 14% повече от колегите си.