Пазарите изпратиха септември с рязко поевтиняване. Широкият индекс S&P 500 завърши деня със загуба от 1,2 процента - изтривайки печалбата от почти цялото тримесечие. Dow Jones Industrial Average изгуби 1,6 процента и отчете първата загуба за тримесечие от първите три месеца на 2020 г.

Краят на тримесечието далеч не бе толкова радостен, колкото се надяваха инвеститорите. Запътвайки се към последните месеци на годината, множество мениджъри не знаят какво да очакват, пише The Wall Street Journal.

Централните банкери, които смятаха, че тазгодишното повишение на инфлацията ще бъде само краткотрайно явление, сега не са сигурни колко дълго ще продължи натискът. Стратезите, които предвиждаха още едно тримесечие на силен икономически растеж, сега намаляват прогнозите си заради проблемите в доставните вериги и силно заразния делта вариант на коронавируса.

Месецът се оказа предизвикателство за акциите и всички, освен един, сектори в S&P 500 завършиха по-ниско. Индексът приключи септември със спад от почти пет процента.

Разбира се, S&P 500 все още е на 15% над нивата от началото на годината и успя да постигне шесто поредно тримесечие на растеж. Индексът е само на няколко процентни пункта от рекорда си, достигнат в началото на септември.

"Понякога наративът е ясен и лесен", казва Кийт Лърнър, един от главните изпълнителни директори на Truist Advisory Services. Но сега "мисля, че трябва да търсим възможности в пазар, в който не всичко се движи заедно вече".

Лърнър все още залага, че акциите ще растат в дългосрочен план, но компанията му намалява експозицията си към развиващите се пазари и се концентрира върху САЩ, където той очаква икономиката да се окаже най-устойчива насред световното забавяне на възстановяване.

Един от най-големите проблеми за инвеститори и анализатори през последните няколко месеца е колко бързо пазарът минава през победители и губещи. През първото полугодие пазарите бяха сравнително предвидими: инвеститорите избираха акциите на икономически чувствителни компании като банки, производители и авиокомпании. И обърнаха за кратко гръб на технологичните компании, когато изглеждаше, че ваксините ще засилят възстановяването на икономиката.

През третото тримесечие всичко това спря и стана все по-трудно за инвеститорите да подбират печелившите сделки. Технологичните акции отново тръгнаха нагоре, но след това пострадаха най-много при разпродажбите тази седмица - пращайки S&P 500 към най-значителния месечен спад от март 2020 г.

Пазарът на облигации също изненада инвеститорите. Доходността по 10-годишните американски облигации се движеха в тесен коридор през по-голямата част от тримесечието - преди да се покачат само за шест дни над 1,50 процента, отбелязвайки най-големия ръст от юни 2020 г. Покачването дойде след индикациите от страна на Федералния резерв, че централната банка е готова да намали стимулите още през ноември и да обмисли повишение на лихвите през следващата година.

От началото на годината компаниите успяха да запишат стабилни печалби, въпреки повишението на разходите за материали и труд. Печалбите на компаниите от S&P 500 изпреварват прогнозите на анализаторите с двуцифрен процент от второто тримесечие на 2020 г. Но заради продължаващите проблеми с доставките и с недостига на работна ръка, наблюдателите не очакват тази инерция да се запази.

Данните на FactSet показват още, че между юни и септември 224 компании от S&P 500 са споменали инфлацията в отчетите си - най-големия брой поне от 2010 г. насам. Исторически, когато сравнително висок брой компании говорят за инфлация, маржът намалява.

Сега инвеститорите са поставени пред въпроса колко от тази информация вече е включена в оценките на пазара?

"Малко съм притеснена за 2022 г.", казва Карин Кавано, главен инвестиционен директор на Carolinas Wealth Management. "Когато спрем да виждаме двуцифрения ръст, на който свикнахме при печалбите, пазарите ще започнат да питат: "Какво направи за мен през последните месеци?".

Кавано препоръчва на клиентите си да се концентрират върху компании, които имат доказана история на силни печалби, без значение дали растежът се забавя или се ускорява, защото имат значително конкурентно предимство пред конкурентите си.