На заседанието си в четвъртък Bank of England запази основната си лихвена ставка, но намекна, че може да се наложи по-бързо покачване на лихвите в близките няколко години.

Централната банка на Великобритания остави лихвата на ниво 0,75%, като това решене съвпадна с очакванията на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg.

За запазване на лихвената ставка на сегашното си равнища са гласували всичките девет члена на Комитета по паричната политика.

Bank of England също така не променя и обемите на програмата за изкупуване на държавни облигации на ниво 435 млрд. фунта стерлинги ($562 млрд.), като запазва размера на купуване на корпоративни облигации от 10 млиарда фунта.

Предполагайки, че процесът на Brexit ще протече гладко, от банката заявиха увереност за растежа на икономиката тази година с около 1,75%. 

"Реакцията на паричнокредитната политика спрямо Brexit, независимо от това, как това ще протече, няма да бъде автоматична и може да поеме в различно направление. Комитетът по монетарната политика ще реагира на всяко съществено изменение в прогнозите" се казва в тримесечния отчет на централната банка за инфлацията.

Bank of England леко понижи прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията за следващата година. Брутният вътрешен продукт на Великобритания се очаква да се увеличи с 1,7%, докато августовската прогноза предвиждаше ръст от 1,8 на сто.

За инфлацията се предвижда снижаване на ръста от 2,2% до 2,1% през следващата година. В същото време прогнозите за 2018-а и 2020 г. са повишени съответно до 2,5% и 2,1%.