Мисля, че България няма да се присъедини на 1 януари 2024 г. към еврозоната и вече имаме достатъчно аргументи да считаме, че това не може да стане. Трябва да покрием всички критерии от Маастрихт, а ние имаме проблем с два от тях. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Даниела Бобева, преподавател в пет български висши учебни заведения, заместник министър-председател в правителството на Пламен Орешарски и министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски.

По думите на Бобева, инфлацията през тази година в България е много висока и ако е двуцифрено число, то да покрием Маастрихтския критерий, дори и да спада инфлацията през следващата половин година, пак ще надхвърлим инфлационния критерий.

Финансистът смята, че проблем ще бъде и фискалният дефицит, защото с ревизията на държавния бюджет бяха заложени много мерки за компенсации, за стимулиране на бизнеса и др., което до края на годината ще увеличи бюджетния дефицит над разрешените 3%. "Няма да покрием критериите и нямаме достатъчно политическа воля, за да приемем еврото през 2024 г.", заяви проф. Бобева.

По думите на проф. Бобева, самата подготовка за приемане на еврото е от изключително значение и то главно, за да се ограничат спекулативните покачвания на цените на стоките. Финансистът обясни, че ние имаме потенциал за покачване на цените, защото покупателната ни способност е различна от тази в ЕС, и имаме да догонваме цени.

Подготвя се Закон за въвеждане на еврото у нас

Подготвя се Закон за въвеждане на еврото у нас

Целта на служебното правителство е тези процеси да продължат без забавяния

Но онова, което я притеснява е, че през последните години терминът "спекула" доминира навсякъде. "Ако ние нямаме пазарни и публични инструменти за борба срещу спекулата, тогава е възможно да имаме спекулативен шок на цените. Ако добре се подготвим и предварително добре организираме кампанията по приемане на еврото, това може да намали тези рискове, но все пак тази среда през последните години е такава, в която цъфти спекулата", каза финансистът и отбеляза, че имаме проблем с вътрешния пазар.

Бобева е категорична, че трябва да внимаваме и първо "да си изчистим къщата", за да не стане така, че вместо да спечелим от еврото, да загубим. "И все пак еврото е една възможност. В еврозоната има държави, които просперират и такива, които се провалят. Зависи от нас", смята проф. Бобева.

Тя отбеляза, че "хубавото на еврозоната е, че има спасителни финансови програми и планове, които няма да те оставят да затънеш съвсем. "Достъпът до евтин ресурс от Европейската централна банка ще дава възможност на банките да вземат по-евтин ресурс, и се очаква съответно да го пласират при фирмите и домакинствата на по-ниски цени. Като цяло много зависи от самата организация на процеса по приемане на еврото, затова процесът трябва да започва много, много по-отрано", каза още финансистът.

Проф. Бобева обаче продължава да мисли, че еврото е единственият път в бъдеще за българската икономика.

Даниела Бобева: Имаме фундаментален проблем с инвестициите

Даниела Бобева: Имаме фундаментален проблем с инвестициите

Свиването наполовина на печалбата на банкова система е доста обезпокоително