САЩ са наш партньор и целта на санкциите по "Магнитски" не е да доведат доведат до икономически загуби. Това е признаване, че в България има сериозен проблем - и политически, и икономически. През последните 10-12 години непрекъснато от ЕК има критики, затова, че институциите не работят и имаме голяма корупция. Посланието е политическо и това не е икономически въпрос, с който изпълнителната икономическа власт трябва да се занимава. Това е послание към прокуратурата, съдебната система. Това заяви проф. д-р. Даниела Бобева в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ситуацията за бизнеса е доста стресираща и всеки си задава въпроса дали е имал нещо общо с тези фирми. На базата на сегашната законова рамка, не смятам, че могат да се предприемат други мерки, извън традиционния начин за разследване, съд и т.н.", заяви Бобева.

"Бизнесът има нужда от яснота и това да знае в каква степен той е свободен да работи, защото той сформира голяма част от брутния вътрешен продукт."

Антикризисни мерки у нас

По думите на Бобева нямаме опит, нито административен капацитет и интелектуален икономически капацитет, за да се изработят мерки, които да работят в нашата среда и икономика.

"Ако погледнем кои фирми са се възползвали от мярката 60/40, ще видим, че е неефективна. Повечето са държавни и общински предприятия, включително софийски. Държавните предприятия са нелоялни конкуренти в много пазарни сегменти. Мярката беше неефективна от гледна точка на съживяване на бизнеса", коментира тя.

"Това, което може да направи държавата е по-скоро да се увеличи туристопотока в България. Трябва да се направи повече за чуждестранните туристи, например плащането на ПСР тест, активна кампания в чужбина и договори с други страни. Бизнесът има нужда от клиенти", заяви Бобева.

Банки и инвестиции

Според нея "имаме фундаментален проблем с инвестициите. За първото тримесечие външните инвестиции - нетни и преки са отрицателни. Имаме и пето тримесечие спад на местните инвестиции, което е проблем. Един от проблемите е в банковата система и правителството трябва да облекчи малко кредитирането", коментира още тя.

Според нея е обезпокоително свиването наполовина на печалбата на банкова система. "Ако банките нямат апетит за риск и ако не финансират бизнеса, нямаме растеж. Регулаторния натиск към по-ниско рискови операции "обезкървява" банките. Голям пазарен дял беше взет от сектора на финансовите технологии. Като вземем предвид и пазарния дял, който е взет от фирмите за бързи кредити, ситуацията се влошава. Капакът е така наречените зелени политики в ЕС", заяви тя.

"Целият портфейл на банките ще бъде оценяван от гледна точка на специфичните рискове за всеки сектори. Това ще бъде голяма предизвикателство за тях, защото те ще трябва да назначат експертиза и да оценят точните размери на риска, свързан със зеления пакет", заяви тя.