В началото на валутната търговия във вторник доларовият индекс е слаб, след като падна до най-ниското си ниво от повече от седмица през предходната сесия. От това печели общата европейска валута и особено британската лира, която днес приближи нивото 1,39 долара за паунд, покачвайки стойността си с 0,8% от началото на годината.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), възстанови 0,01% във вторник. По-широкият индекс на WSJ Dollar обаче намалява с 0,02%.

Оптимистичните данни от САЩ и стабилизацията на пазара на облигации, но с намаляваща доходност, подкрепят апетита за риск на инвеститорите, пише Trading Economics.

Днес сутринта общата валута се търгува спрямо американската по $1,1814 за евро в сравнение с $1,1813 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската национална валута се увеличи в същото време до 110,22 йени за долар срещу 110,18 йени за долар в понеделник.

Във вторник сутринта британската валута се търгува спрямо долара на ниво около $1,3891 за паунд. Паундът отскочи над границата от 1,38 долара в началото на април, подсилен от надежди за икономическо възстановяване, след като премиерът Борис Джонсън обяви в понеделник нова програма за масови тестове, целяща да помогне на здравните служители да проследят пандемията. Страната бавно се отваря от стриктно четиримесечно заключване.

В същото време бързото разпространение на ваксинацията в Обединеното кралство продължава, като повече от 31 милиона души в страната вече са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус. Очаква се премиерът Джонсън също да потвърди, че всички търговски обекти, заведенията на открито и фризьорите могат да отворят отново на 12 април в Англия. Фунтът стерлинг е спечелил 0,8% спрямо "зелените пари" до момента тази година, отбелязва Trading Economics.

Статистиката, публикувана миналата седмица, показва най-високия ръст от август на броя на работните места в САЩ през март - с 916 хиляди. Безработицата в страната през миналия месец е спаднала до най-ниските за годината 6% от 6.2% през февруари.

Междувременно индексът на бизнес активност в американските услуги (ISM Non-Manufacturing) скочи до рекордни нива през март. Стойността на показателя е била 63,7 пункта спрямо 55,3 пункта през предходния месец, сочат данните на Института за управление на доставките (ISM), публикувани в понеделник.

Индексът на мениджърите на покупки (PMI) за услуги, изчислен от IHS Markit и също публикуван в понеделник, се е увеличил до 60,4 пункта през миналия месец от 59,8 пункта през февруари, според окончателните данни. Това е максималната стойност на показателя от юли 2014 г. насам.

В сряда Федералният резерв на САЩ ще публикува протоколи от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), проведено на 16 и 17 март.