Най-големите икономики в света са изправени пред нарастваща планина от дългове. А с тяхното наследство от финансовата криза скоро те ще трябва да покрият изтичащи задължения по облигации в размер на 13 трилиона долара.

Г7, както и някои ключови развиващи се пазари, ще трябва да покрият най-големите си дългове по облигации за последното десетилетие, след като много от тях разчитаха на книжата, за да извадят своите икономики от кризата през 2009 година, пише Bloomberg.

Добрата новина е, че те ще могат да разчитат на централните банки и на инвеститорите. Финансовите институции в големите държави ще задържат лихвите на ниско равнище и през следващите месеци на фона на проблемите, предизвикани от пандемията.

Също така облигациите остават възприемани като сигурно убежище за инвеститорите при разпространяващата се зараза и натискът върху икономиките.

"Делът на дълговете на правителствата буквално избухна, но вярвам, че това ще е повод за притеснения само в краткосрочен план", казва Грегъри Пердън, който е инвестиционен директор в Arbuthnot Latham.

"Дългът е инструмент и ако приемем, че не се злоупотребява с него, той е един от най-успешните такива, стимулиращ нарастването на богатството", добавя експертът.

Що се отнася до отделните икономики, най-голям обем на дълга с матуритет през 2021 година е този на САЩ - 7,7 трилиона долара. За Япония сумата е от 2,9 трилиона долара, а за Китай - 577 милиарда долара при 345 милиарда долара за предходната година.

В Европа Италия ще трябва да покрива най-големи задължения - от 433 милиарда долара, следвана от Франция с 348 милиарда долара. Германия ще трябва да изплати 325 милиарда долара срещу 201 милиарда долара за предходната година.