По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар е относително стабилен, съвсем леко поевтинявайки спрямо йената и британската лира стерлинг.

Пазарът очаква полугодишния доклад за паричната политика на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред банковия комитет на Сената и комитета по финансовите услуги на Камарата на представителите на американския Конгрес съответно във вторник и сряда.

Освен това този петък ще бъдат публикувани данните за безработицата в САЩ за февруари.

Малко вероятно е Пауъл да каже нещо определено за по-нататъшния темп на повишаване на основния лихвен процент, тъй като основните данни, които ще повлияят на решенията на Фед по време на срещата през март, ще бъдат публикувани след неговите изказвания.

"Фед иска да види повече статистика, преди да предприеме следващите стъпки", каза Лора Роснър-Уорбатън, главен икономист в MacroPolicy Perspectives, цитирана от Market Watch.

"Пауъл вероятно ще посочи, че Федералният резерв все още има какво да направи, за да се бори с инфлацията. Работата на Фед все още не е свършена и централната банка ще продължи да я върши, докато не бъде свършена", казва експертът.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,11% в хода на днешната търговия, а по-широкият WSJ Dollar Index добавя 0,02%.

Към 10:12 часа българско време двойката евро/долар се търгуваше за $1,0674, в сравнение с $1,0681 при затварянето на пазара в понеделник.

Паундът спрямо долара в същото време се покачи до $1,2029 спрямо $1,2025 в края на предходната сесия.

Цената на американската валута в съчетание с японската в същото време възлиза на 135,76 йени от 135,93 йени за едни долар предишния ден.

Австралийският долар падна до $0,6702 в сравнение с $0,6730 в края на предишната търговия.

Резервната банка на Австралия (RBA) днес повиши своя основен лихвен процент с 25 базисни пункта, до 3,6% годишно. Това е десетото увеличение на цената на кредитирането от май миналата година, като общо ставката беше повишена с 350 б.п. и е най-високата от май 2012 гоидна.

Изявлението на Австралийската централна банка след срещата обаче беше по-малко "ястребово" от предходното, отбелязва Market Watch. RBA каза, че инфлацията в страната вероятно вече е достигнала своя връх и по-нататъшните решения за затягане на паричната политика ще зависят от статистическите данни.