По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар леко поевтинява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг след стабилен растеж през предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес губи 0,08%, по-широкият индекс на долара WSJ също спада с 0,08%.

Към 10:12 часа българско време еврото се разменя на пазара срещу 1,0444 долара в сравнение с курса от $1,0442 за евро при затварянето на търговията в сряда.

В същото време британската лира стрелинг се покачи с 0,21%спрямо долара до $1,2153 за един паунд срещу $1,2124 за паунд в края на предишната сесия.

Цената на американската валута по отношение на японската спада до 136,11 йени за едни долар срещу 136,59 йени за долар при закриване на пазара вчера.

В сряда доларът поскъпна с 0,8% спрямо еврото, 0,5% спрямо лирата и 0,3% по отношение на йената.

Във фокуса на трейдърите в четвъртък е докладът на Министерството на търговията на САЩ за разходите и доходите на населението на страната за май, който включва ключови индикатори за инфлация- индексите PCE и PCE Core, наблюдавани внимателно от Федералния резерв.

Експертите очакват средно разходите на американците да нараснат с 0,4% миналия месец, а доходите им - с 0,5%.

Председателят на американския паричен регулатор Джером Пауъл, който присъства на събитие на Форума на Европейската централна банка в португалския град Синтра, каза, че американската икономика е в добра позиция да се справи със затягането на паричната политика и централната банка очаква тя да продължи да расте, но не може да даде гаранции за "меко кацане". Борбата с инфлацията вероятно ще причини "известна болка" на икономиката, но "болката ще бъде по-лоша, ако не можем да се справим с високата инфлация", каза Пауъл.

Междувременно ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза на същия форум, че не очаква световната икономика да се върне към нискоинфлационната среда, в която се намираше през последните 10 години.

"Вярвам, че силите, освободени от пандемията COVID-19 и огромният геополитически шок, пред който сме изправени в момента, ще променят пейзажа, в който ще се намираме", каза тя.