Щатският долар поевтинява спрямо еврото и паунда, укрепвайки незначително по отношение на йената в хода на валутната търговия търговията в четвъртък сутринта.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо американската с 0,18% - до $1,1363 за едно евро в сравнение с $1,1343 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг се покачва с 0,20% спрямо долара до 1,3635 долара за паунд срещу 1,3612 долара за паунд предния ден.

Американската валута поскъпва спрямо японската с 0,01% до 114,34 йени за долар срещу 114,33 йени за долар при затваряне на пазара в сряда.

Доларът се разменя в четвъртък срещу 6,3442 юана в четвъртък в сравнение с 6,3450 юана за долар в края на предишната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес добавя 0,05%, а по-широкият индекс на долара WSJ - губи 0,04%.

Поддържането на висока доходност на американски облигации подкрепя долара: колкото по-високи са лихвените проценти, толкова по-привлекателна е американската валута за купувачите. В сряда доходността на десетгодишните американски съкровищни бонове се повиши до 1,9% годишно, но спадна до 1,869% до края на пазарната сесия. В четвъртък е лихвата е 1,855%. Въпреки известен спад, доходността на държавните облигации е най-висока от февруари 2020 г., поради нарастващите очаквания за по-бързо от очакваното затягане на паричната политика на Федералния резерв.

Очаква се регулаторът да вдигне базовия си лихвен процент още през март и да го повиши поне три пъти през 2022 г. Някои експерти смятат, че повишаването на лихвите през март може да достигне повече от 25 базисни пункта, отбелязва Trading Economics. Следващото заседание на Фед ще се проведе на 25-26 януари, а пазарът очаква "ястребови" коментари от ръководителите на американската централна банка.

Обменният курс на юана се промени леко в четвъртък след намаляването на основните лихвени проценти от Народната банка на Китай. Както беше съобщено, НБК намали основните лихвени проценти по заемите (основна ставка по кредита, LPR) за период от една и пет години. Годишният LPR беше намален за втори пореден месец - на 3,7% годишно от 3,8%, а лихвеният процент по петгодишните заеми - до 4,6% от 4,65%.