Американският долар при валутната търговия в понеделник засилва своя курс спрямо еврото, йената и лирата, следвайки ръста на доходността на американските държавни облигации.

Американският министър на финансите Джанет Йелен заяви в неделя, че икономиката на САЩ може да се върне към пълна заетост до края на 2022 г., ако бъде приет пакета от стимули, предложен от президента Джо Байдън. "Няма абсолютно никаква причина икономическото възстановяване да бъде дълго и бавно", каза Йелен.

Доходността от 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши до 1,186% годишно, в сравнение с 1,169% на затварянето на пазара в петък. Повишаването на лихвените проценти по държавните облигации на САЩ традиционно подкрепя долара - колкото по-високи са лихвите, толкова по-привлекателна е американската валута за инвеститорите.

Фокусът на търговците тази седмица е върху данните за инфлацията в САЩ за януари, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда в сряда. Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, предполага, че инфлацията в страната се е увеличила до 1,5% на годишна база от 1,4% през декември.

Общата валута днес сутринта спада спрямо американската с 0,08% - до $ 1,2036за едно евро в сравнение с $1,2046 за евро при закравинето на търговията в петък.

Курсът на долара спрямо японските пари се покачва с 0,12%, до 105,52 йени спрямо 105,39 йени за долар предната сесия.

Днес за едно евро на пазара дават до 127,98 йени, при 129,92 йени в петък.

Британският фунт стерлинг паунд леко спада спрямо долара, до $1,3728 за паунд в сравнение с $1,3735 за паунд в края на предходната търговия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повиши с 0,04% при търговия в понеделник. По-широкият индекс WSJ за долар добавя 0,06%.