Щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинги по време на валутната търговия в понеделник сутринта. Пазарът е в очакване на заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе на 26-27 юли.

Експертите като цяло очакват, че американската централна банка ще повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта до диапазона 2,25-2,5%, но пазарът също не изключва възможността за вдигане със 100 базисни пункта.

Търговците ще следят отблизо коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл след срещата, като се фокусират особено върху сигналите дали регулаторът се надява на меко кацане за американската икономика.

Доларът може да се търгува в широк диапазон тази седмица, каза анализаторът на CBA Кристина Клифтън, цитирана от Dow Jones.

Повишаване на лихвения процент от Фед със 100 б.п. ще доведе до скок на долара, казва тя. В същото време, ако предварителните данни за динамиката на БВП на САЩ за второто тримесечие, които ще бъдат публикувани в четвъртък, потвърдят началото на рецесия в икономиката на САЩ, търсенето на сигурни активи, включително долара, ще се увеличи, което също ще го укрепи, каза Клифтън.

Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Market Watch, предполага увеличение на БВП на САЩ през второто тримесечие с 0,3% на годишна база, след спад с 1,6% през първото тримесечие.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо долара с 0,14% - до $1,0200 за едно евро в сравнение с $1,0213 за евро при затварянето на предходната сесия.

Курсът на британската лира стерлинг по отношение на долара се понижава с 0,13% - до $1,1988 за един паунд, от $1,1999 за паунд при закриване на пазара в петък.

Цената на щатската валута спрямо японската се повиши с 0,21% - до 136,35 йени за долар спрямо 136,12 йени за долар в края на предходната сесия.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес добавя 0,03%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,18%.