Доларът се засилва спрямо другите основни световни валути във вторник сутринта, докато инвеститорите очакват среща на Федералната резервна система на САЩ, показват данните от днешната търговия.

"През последните седмици смятахме, че ... отслабването на долара е временно и сега започваме да виждаме признаци на завръщане към по-благоприятна за долара среда", казаха анализатори от JP Morgan, цитирани от Wall Street Journal.

Днес сутринта общата валута спада спрямо американската до $ 1,2076 за едно евро в сравнение с $1,2086 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на щатските пари по отношение на японската валута се увеличава с 0,13% - до 108,22 йени за долара при курс 108,08 йени за долар в края на предния ден.

Еврото е стабилно спрямо йената и се търгува на ниво130,63 йени срещу 130,64 йени при закриване на сесията в понеделник.

Британската лира стерлинг във вторник сутринта поевтинява спрямо долара с 0,09% - до $1,3887 за паунд в сравнение с $1,3899 за паунд в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,12% във вторник, а по-широкият индекс WSJ Dollar - 0,1%.

Поредното заседание на Федералния резерв е насрочено за 27-28 април, очаква се регулаторът да запази основния лихвен процент в диапазона 0-0,25%. Инвеститорите също се надяват да получат сигнали за бъдещите планове на паричната политика.

Експерти, интервюирани от Bloomberg, очакват Фед да потвърди готовността си да продължи да изкупува обратно активи в същите обеми в края на тази среща, докато не бъде постигнат "значителен напредък" към целите за максимална заетост и ценова стабилност.

В същото време 45% от анкетираните смятат, че дори преди края на тази година американската централна банка ще обяви планове за постепенно намаляване на обема на обратно изкупуване на активи месечно, тъй като американската икономика бързо се възстановява от кризата, причинена от коронавируса. През март Фед заяви, че ще продължи да изкупува активи на обща стойност 120 милиарда щатски долара месечно, включително 80 милиарда щатски хазна и 40 милиарда щатски долара ипотечни облигации. годишно, експертите очакват не по-рано от 2023 г.

Вниманието на инвеститорите в сряда ще бъде приковано на пресконференция от председателя на Фед Джером Пауъл, от когото очакват сигнали за това кога Фед може да започне да намалява стимулите. По-рано Пауъл обеща да предупреди пазарите предварително за планираните промени в политиката на Фед.

Пазарите оценяват и решението на японската централна банка, която отново задържа лихвения си процент на отрицателно ниво - минус 0,1%. Също така Японската централна банка повиши прогнозата си за растежа на БВП на страната за текущата фискална година до 4% от 3,9%.