През тази седмица турската лира падна до най-ниското си равнище от достигнатото дъно в началото на май, след като данните показаха, че инфлацията през юни достигна 12,6%.

"С бързо свиващите се валутни резерви с цел подкрепа на валутата, нарастващата инфлация и девалвацията на валутата няма признаци за някакъв обрат", предупреждава Чан Селчук, който е управляващ директор в Istanbul Economics Research.

"Лирата все още е надценена въпреки последните слабости, които показва", смята той, цитиран от CNBC.

Като основна причина за това експертът посочва покачването на инфлацията, която през юни в сравнение с май е с 11,6% нагоре или достига най-високото си равнище от август 2019 година при 8,6 на сто през октомври.

Войната, която Турция обяви на свободния пазар

Войната, която Турция обяви на свободния пазар

Какво трябва да знаете за нея?

"Добавете към това и растящият деноминиран в чуждестранна валута дълг и изглежда, че лирата ще се обезцени отново през следващите месеци, ако не бъдат предприети фискални мерки", предупреждава той.

Селчук допуска, че е възможно Турция да бъде изправена пред нова валутна криза. "За съжаление има ясни знаци, които показват, че е възможно да се стигне до такава развръзка", добавя експертът.

Лирата падна до историческо дъно в началото на май до 7,269 за щатски долар.