Русия вече е направила много за създаването на собствен международен финансов център, но Москва ще може да придобие такъв статут едва след като рублата стане инвестиционна валута. Това коментира пред РИА Новости Максим Шейн, който е главен инвестиционен стратег на BCS World of Investments. Тезата му се споделя от много руски финансови експерти.

Министерството на финансите на Руската федерация и Банката на Русия представиха днес стратегия за развитие на финансовия пазар на страната до 2030-а година. В нея те се връщат към идеята Москва да се превърне в международен финансов център. За целта властите възнамеряват да опростят работата на руските финансови посредници с чуждестранните инвеститори, да създадат благоприятни данъчни условия за руските брокерски компании за обслужване на чуждестранни инвеститори, както и да опростят емитирането на ценни книжа в руска юрисдикция от чуждестранни емитенти.

Китай рязко увеличи инвестициите в Русия от началото на годината

Китай рязко увеличи инвестициите в Русия от началото на годината

Страните от БРИКС подписаха споразумения за 28 проекта на стойност $2 милиарда

"Като част от прехода на света от глобализацията към формата на валутните зони, Русия трябва да създаде свой собствен международен финансов център. За това има платежна система, капиталовият пазар се развива, разчетите в долари се намаляват и процесите са в ход. След това обаче рублата трябва да стане инвестиционна валута", заяви Шейн.

Основните инвестиционни валути в света днес са доларът и еврото, тъй като по-голямата част от международните плащания се извършват именно с тях. Според SWIFT делът на долара в глобалните плащания през юли месец тази година е бил 39,38%, а на еврото - 38,43%.