Обемът на китайските инвестиции в Русия през периода януари - юли т.г се е увеличил с 33% на годишна база до 200 милиона долара, заяви Ван Кайсуан, директор на Евразийския отдел на Министерството на търговията на Китай, на Руско-китайския форум за инвестиционно сътрудничество.

Русия и Китай разширяват сътрудничеството в областта на ядрената енергия, изследването на космоса, самолетостроенето и изграждането на инфраструктура, отбелязва vesti.ru.

Форумът се провежда като част от 21 -ия Китайски международен панаир на търговията и инвестициите в град Ксиамен (източна провинция Фудзиен).

За първи път Русия участва в панаира, който е една от основните инвестиционни платформи в Китай. Темата на форума е "Нови възможности за международни инвестиции в нов модел на развитие". На панаира присъстват 5 хиляди предприятия от 100 държави.

Основната част от форума е фокусирана върху инвестиционни проекти в страните от БРИКС,(Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), инициативата "Един пояс - едни път", както и проекти в рамките на Всеобхватното регионално икономическо партньорство (RCEP), което Китай подписа с Австралия, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и десет държави от АСЕАН .

Страните от групата БРИКС във вторник подписаха споразумения за 28 различни проекта с общи обекти на инвестиции от 13,4 милиарда юана (2,07 милиарда долара) в рамките на форум "Партньорство на страни БРИКС по въпроси, свързани с новата промишлена революция".

Както припомня vesti.ru, ръководителите на Русия и Китай поставиха задачата да увеличат взаимната търговия до 200 млрд. долара годишно.

Търговският стокооборот между двете стрпани през първите осем месеца на 2021 г. се е увеличил с 29,5% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 88,997 млрд. долара, показват данните, публикувани от Общата митническа администрация на КНР.

Китайският износ за Русия за отчетния период се е увеличил с 31,6% на годишна база и възлиза на 40,804 млрд. долара, доставките от Русия до Китай са се увеличили с 27,8%, възлизайки на 48,193 млрд. долара.

Отделно през август търговията между Русия и Китай възлиза на 13,36 млрд. долара, износът от Китай за Русия достига 6,32 млрд. долара, вносът от Русия за Китай - 7,04 млрд. долара.

В края на 2020 г. търговията между Русия и Китай спадна с 2,9% до 107,76 милиарда долара.