Доларът се покачва спрямо еврото, паунда и повечето световни валути в сряда сутринта, докато леко се понижава спрямо йената. В основата на тази тенденция е по-агресивната политика на Федералния резерв на САЩ в сравнение с другите парични регулатори, коментират анализатори.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,38% в хода на днешната търговията. По-широкият WSJ долар се повиши с 0,3%.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,42% - до 0,9551 долара за евро в сравнение с 0,9594 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Британската лира стерлинг спадна в същия момент с 0,65% - до $1,0661 за едни паунд спрямо $1,0733 за паунд ден по-рано.

И само спрямо японската валута доларът се понижи с 0,05% - до 144,73 йени срещу 144,80 йени за долар при затварянето на търговията във вторник.

Китайският юан поевтиня спрямо долара до минимум от 2008 г. на фона на сигнали за отслабване на подкрепата за националната валутата от страна на властите в Пекин. Юанът, който се търгува на територията на континентален Китай, падна до 7,2235 за един долар спрямо 7,1765 за долар в края на предходната сесия. Курсът е на най-ниското си ниво от 14 години насам.

Китайската народна банка сигнализира, че е готова да позволи на юана да отслабне, определяйки референтен курс от 7,1107 юана за долар, най-ниското ниво от повече от две години. Пазарният курс на юана може да се отклонява от референтния курс с не повече от 2% в една или друга посока по време на сесията.

Офшорният юан (търгуван в Хонконг) падна до рекордно ниско ниво от въвеждането на отделната система за търговия през 2010 г. и възлиза на 7,2298 юана за един долар.

Експертите смятат, че щатската валута ще продължи да укрепва на фона на бързото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв. Освен това доларът е подкрепен от намаляването на апетита за риск на световните пазари.

По-нататъшно увеличаване на нестабилността на финансовите пазари ще помогне за укрепване на долара поради статута му на валута "убежище", каза Карол Конг, анализатор за валутния пазар на CBA.