По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар се засилва спрямо еврото след спад в предходните няколко сесии, но продължава да поевтинява по отношение на йената и лирата стерлинг.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,16%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,12%.

Доларовият индекс ICE падна рязко в четвъртък след публикуването на данните за инфлацията в Съединените щати, доближавайки седем месечно дъно.

Потребителските цени (CPI индекс) в САЩ през декември са се повишили с 6,5% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Министерството на труда на страната в четвъртък. Инфлацията се забавя от 7,1% през ноември до най-ниското ниво от октомври 2021 г. Потребителските цени се понижиха с 0,1% спрямо предходния месец - спадът им в месечно изражение се отбелязва за първи път от 2020 г.

Търговците смятат, че Федералният резерв може да намали темпото на повишаване на основния лихвен процент до 25 базисни пункта на следващото заседание поради забавянето на инфлацията, според Trading Economics.

Към 9:40 часа българско време общата европейска валута поевтинява с 0,07% и се търгуваше по $1,0838 за едно евро в сравнение с $1,0853 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време леко поскъпва по отношение на долара до $1,2201 за един паунд срещу $1,2210 за паунд предния ден.

В хода на вчерашната валутна търговия доларът загуби 0,9% спрямо еврото и 0,5% спрямо паунда.

Цената на американската валута спрямо японската днес продължава да спада днес след понижение от 2% предишния ден. За един долар в петък сутринта на пазара дават 128,63 йени в сравнение с 129,25 йени в края на търговията в четвъртък.

Според изданието Yomiuri Shimbun, японската централна банка ще разгледа възможността за коригиране на паричната политика, включително чрез промяна на условията на програмата за обратно изкупуване на облигации, за да "намали нейните негативни последици".

Експерти, анкетирани от Bloomberg, също очакват банката да предприеме мерки за затягане на паричната политика по-рано, отколкото се смяташе досега.