След като икономисти и финансисти през последните месеци започнаха да прогнозират, че политиките на Федералния резерв ще доведат до висока инфлация, сега към тях, изглежда, се присъединява и Morgan Stanley, предаде Zero Hedge.

"Конгресът сега е решаващ играч по отношение на ръста на паричното предлагането, тъй като Федералният резерв вече е отдаден да увеличи счетоводния си баланс колкото е необходимо, за да подпомогне възстановяването", коментира главният стратег по акциите и инвестициите на банката Майк Уилсън в коментара Morgan Stanley Sunday Start.

Той също изтъква, както коментирах по-рано и аз в обзора си първото полугодие на годината (линк по-долу), че паричният агрегат М2 расте с най-бързия си темп в историята, а интервенциите на централната банка започнаха още през есента на миналата година, когато тя започна да инжектира средства на репо пазара - ход, който не беше правила от 2009 г.

Какво се случи в икономиката през първите шест месеца и какво ни чака през следващите

Какво се случи в икономиката през първите шест месеца и какво ни чака през следващите

Забравете V-образното възстановяване. Картинката не е толкова розова, колкото ни се представя

Същевременно според Уилсън, за разлика от преди единадесет години, днес инфлирането на парите ще се отрази и на цените на стоките. "Този път, тъй като финансовата система е в много по-добра форма и има директни интервенции на Конгреса, съществува реален шанс паричният мултипликатор да не падне много, а ръстът на паричното предлагане да остане завишен, което ще доведе до покачване на съвкупното предлагане и инфлацията", посочва той.

Според Уилсън това ще се отрази сериозно на инвеститорите, тъй като те не се подготвени за подобен сценарий, предвид разбивката на техните портфолиа. "Това ни припомня едно от най-честите изказвания на Morgan Stanley: "Ако си рано в играта си навреме, а ако си навреме, значи вече си закъснял."

По думите му, до днешната ситуация на свръхскоростно изстрелване на паричното предлагане се стигна благодарение на Голямата рецесия, когато Федералният резерв печаташе безпрецедентни (за времето си) средства, но индексът на потребителските цени не отлепи нагоре.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

"Този факт породи гледището, че централната банка може да печата колкото си иска пари и това няма да доведе до инфлация или поне не до токова висока инфлация, че да доведе до ръст на номиналните и реалните дългосрочни лихви", пише Уилсън. "Предвид настоящото погрешно задаване на дългосрочните лихви и струпването на инвеститорите във всякакви дългосрочни инвестиции, това може да се окаже скъпо допускане."

Според него по всичко личи, че гигантските програми, въведени от Федералния резерв и Конгреса на стойност над 4 трилиона долара до момента, няма да свършат скоро. "Смятаме, че е много малко вероятно Конгресът да не удължи стимулите, предвид факта, че това е година на президентски избори."

Това означава, че печатането на пари не само ще бъде продължено, но и може да се увеличи, особено ако следващият президент на САЩ е от Демократическата партия.

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Федералният резерв балонизира цялата икономика и сега няма какво повече да надува, смята експертът